Pénz- és tőkepiac

Semmit sem segít a short tiltás? - Ideges a piac

Nem hozhat megnyugvást a short pozíciók Európa négy tőzsdéjén történő betiltása. Az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA bejelentette, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől 15 napig betiltja tőzsdéin a short eladási ügyleteket. A piaci szereplők szerint a volatilitás marad, és így nem állítható meg a pénzpiaci mélyrepülés. A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik.

Az ESMA péntekre virradóra tájékoztatott erről, miután előzőleg arra figyelmeztetett, hogy fokozni fogja a nyugtalankodó értékpapírpiacok felügyeletét. A bejelentés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy ország tőkepiaci felügyeletei azért foganatosítják a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

A lépés után Dánia közölte, hogy nem tervez további tiltásokat a short pozíciókban. Az észak-európai országban még 2008-ban tiltották be a banki papírok shortját.

A piaci szereplők, nem örülnek a döntésnek. A kockázati tőkebefektetők egyik legnagyobb kereskedő csoportja szerint a piacokat negatívan érinti a határidős ügyletek betiltása Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Belgiumban. Andrew Baker az Alternative Investment Management Association vezérigazgatója szerint a lépés tovább növeli a piacok volatilitását.

Az európai felügyelet azonban az ügyletek betiltásával éppen a van árfolyamkilengéseket kívánja megakadályozni. Baker szerint ugyanakkor a shortolás legális tevékenység, amely segít abban, hogy a tőkepiacok hatékonyan működjenek. Baker szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a shortolás betiltása nem állítja meg a tőzsdei mélyrepülést és valóban súlyosbítja a volatilitást.  

A piaci turbulenciák hatására eddig Törökországban, Görögországban és Dél-Koreában került sor a short pozíciók korlátozására.

„Ragtapaszt tenni egy olyan sebre, amelynek összevarrás kellene, gyakorlatilag nem oldja meg a problémát” – mondta Pedro de Noronha, a Noster Capital hedge fund menedzsere. Ez a lépés csak a döntéshozók hitelességét rontja.

Hasonló véleményt fogalmaz meg James Angel, a Georgetown Egyetem professzora szerint a shortolás betiltásához akkor folyamodnak a döntéshozók, amikor már maguk sem tudják, hogy miként oldják meg a problémát. Az ügyletek betiltása arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikusoknak nincs más döntés a kezükben a helyzet megoldására.

Ion-Marc Valahu, a genfi székhelyű ClairInvest szakértője szerint rövid távon megnyugtathatja a piacokat a lépés, hosszú távon azonban nincs befolyással a piacok mélyrepülésére.

Short-ügyletek teljesítése nem azonnal, hanem a jövőben történik. Az eladó olyan értékpapírokat értékesít, amely nincsenek a tulajdonában, hanem valakitől kölcsönkérte. Short pozícióval mindig az árfolyamok esésére spekulálnak a befektetők, tehát magasabb áron eladja a papírokat, s amikor esett az árfolyam, akkor visszavásárolja. Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, ami rendellenes piaci működéshez és rendszerkockázatok kialakulásához vezet.

spekuláció értékpapír olasz spanyol áresés ESMA belga short Francia
Kapcsolódó cikkek