Pénz- és tőkepiac

Spekulánsok támadása? - Alapos verést kapnak a francia bankok

Az ideges és volatilis piacon a francia bankrészvények továbbra is nyomás alatt vannak, hiába igyekszik Párizs megnyugtatni a befektetőket a pénzügyi rendszer stabilitásának hangsúlyozásával.

Az AP beszámolója szerint az elemzők tanácstalanul nézik, ahogyan a francia banki részvények ismét lefelé indultak a mai kereskedési napon. Tegnap a második legnagyobb pénzügyi cég, a Société Générale állapota miatti aggodalom vezette a francia bankpapírok lejtmenetét. A cég 15 százalékos zuhanást szenvedett el és a francia tőzsdefelügyelethez fordult segítségért, hogy kiderítse: honnan indultak az árfolyamveszteséget okozó pletykák. A befektetők azért menekültek a SocGenből, mert elterjedt, hogy a pénzintézet jelentősen kitett a gondban lévő eurózóna tagállamoknak és ezért pénzügyi helyzete bizonytalan.

A pánik ugyan a nap végére csillapodott, de ma folytatódtak a mínuszok, kora délutánra a BNP Paribas 2 százalékot, a Société Générale 5 százalékot veszített értékéből.

Nicolas Sarkozy nyaralását megszakítva tért vissza Párizsba tegnap és rendelte el a költségvetési szigorítások áttekintését, hogy ezzel is nyugtassa az adósságválság miatt feszült piacot. Az idei évre 5,7 százalékos, jövőre 4,6 százalékos költségvetési hiánnyal tervez a kormány, az elemzők többsége szerint azonban nem lesz képes megvalósítani ezeket a célokat. A francia állam jelenleg a legmagasabb hitelbesorolással rendelkezik és a kormány szerint ezt semmi nem fenyegeti, a piac viszont láthatóan nem hisz a megnyugtató szavaknak. Ugyanakkor a szakértők egyöntetűen állítják: Franciaországnak nem kell a közeljövőben leminősítéstől tartania.

leminősítés Sarkozy Bank Francia Société Générale BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek