Pénz- és tőkepiac

Valaki megszedte magát a leminősítésen? - Nyomoz az SEC

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a Financial Times információi szerint vizsgálatot folytat a Standard & Poor’s-nál (S&P), hogy kiderítse, kiszivároghatott-e az Egyesült Államok leminősítésének híre, lehetőséget adva ezzel a bennfentes kereskedelemre.

Az FT-nek nyilatkozó informátor azt állítja, hogy az SEC felügyeleti stábja érdeklődött a cégnél a leminősítés körülményeivel kapcsolatban. Az amerikai tőzsdefelügyelet arra kíváncsi, ki tudhatott elsőként arról, hogy Washington elveszíti legmagasabb hitelbesorolását. Az SEC egyébként nem tud kiszivárogtatásról és arról sem, hogy valaki bennfentes kereskedéssel vádolhat lenne.

A lap szerint nem lesz könnyű bebizonyítani az esetleges bennfentes kereskedelmet, hiszen a Wall Street várta a leminősítést. A cégek esetében tisztább a kép, mint az állam besorolását tekintve. Az SEC mindenesetre ezzel az akcióval is érzékelteti, hogy igyekszik proaktívan működni, miután a múlt évben átalakult a szervezet vezetése. A tőzsdefelügyelet 2007 óta vizsgálhatja a hitelminősítőket és az elmúlt egy évben szakosodott csoportokkal ellenőrzi a pénzügyi cégeket, a válság hatására bevezetette Dodd-Frank törvény felhatalmazásának köszönhetően.


 

tőzsdefelügyelet hitelminősítő bennfentes kereskedelem S&P
Kapcsolódó cikkek