Pénz- és tőkepiac

Adóelkerülés - Izraeli bankokat faggat Washington

Az Egyesült Államok Svájc után Izraelre is kiterjesztette a vizsgálódást amerikai adócsalók leleplezése érdekében – jelentette a Reuters.

Az amerikai igazságügy minisztérium adórészlege a Bank Hapoalim, a Bank Leumi le-Israel BM és a Mizrahi-Tefahot pénzintézetet vizsgálja. A három legnagyobb izraeli bankkal szemben az a gyanú merült fel, hogy svájci leányvállalataik segítséget nyújtottak amerikai ügyfeleiknek az adófizetés elkerülésére. A Reuters úgy tudja, hogy az izraeli bankok svájci leányvállalatainak vizsgálata jelenleg még a kezdeti szakaszában van, és még nem érte el a Credit Suisse elleni vizsgálat szintjét.

Az izraeli jegybank hivatalosan nem erősítette meg a vizsgálat hírét, egy a Reutersnek nyilatkozó illetékes szerint Washington igyekszik az adott bankokkal elrendezni a kérdést ahelyett, hogy közvetlenül az államhoz fordulna. James Cole amerikai főügyész-helyettes, az amerikai igazságszolgáltatás második legnagyobb hatalmú embere augusztus végén küldött levelet a három izraeli banknak, amelyben szeptember 23-át jelölte meg az adatszolgáltatás határidejeként.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy ez fordulatot jelent a 2007-óta folyó amerikai kampányban, amely eddig kizárólag a Svájcban található amerikai bankszámlákra fókuszált. A helyzet ugyanakkor feszültséget okozhat a legfontosabb közel-keleti amerikai szövetségessel azután, hogy tavaly kudarcot vallott Barack Obama kezdeményezése a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalásokra.

A Bank Leumi szóvivője megerősítette, hogy együttműködnek az amerikai hatóságokkal és hogy az amerikai hatóságok statisztikai adatokat kért tőlük, amelyek alapjául szolgálhatnának egy olyan egyezséghez, amelyet Svájc az Egyesült Államokkal kötött.

Két évvel ezelőtt az UBS nagybank kénytelen volt több ezer amerikai számlatulajdonost megnevezni, és 780 millió dollár összegű bírságot fizetni, miután Washington azzal vádolta meg, hogy hozzájárul az amerikai polgárok adóelkerüléséhez. Azóta Bern adóegyezményt kötött több állammal, köztük Németországgal és Nagy-Britanniával a külföldi számlatulajdonosok adatainak feltételekhez kötött átadásáról.

Bank adóelkerülés adócsalás amerikai izraeli
Kapcsolódó cikkek