Pénz- és tőkepiac

Árfolyamgát - Máris módosítani kell a törvényt, így

Még csak 17. napja igényelhetik a tartozásaikat fizetni nem tudó, devizaalapú lakossági jelzáloghitelt felvevő adósok a törlesztőrészleteik forintra váltási árfolyamának rögzítését, máris módosításra szorul az erről szóló törvény.

A módosító javaslat két ponton is tágítja azok körét, akik igényelhetik az árfolyamgátat. A módosítás értelmében az árfolyamrögzítés lehetőségét kiterjesztik a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre, valamint lehetővé teszik, hogy a törvény olyan devizakölcsönökre is alkalmazható legyen, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Az árfolyamgát bevezetése óta ugyanis több lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a bankok az államilag támogatott Fészekrakó programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintik, ezért visszautasították a hozzájuk forduló ügyfeleket. A most tervezett javaslatot még el kell fogadnia az Országgyűlésnek.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a mintegy harmincezer Fészekrakó hitelszerződésből 19235 svájcifrank- alapú és 555 darab euróalapú, ennyi családnak nyílik meg a lehetőség az árfolyamrögzítésre mint a devizahiteleseket segítő kormányzati intézkedés egyikére.
Továbbra sem igényelhetik azonban az árfolyamrögzítést azok az adósok, akik már több mint 90 napja nem fizetik törlesztőrészleteiket. Ők a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez fordulhatnak majd problémájukkal.

törlesztő futamidő eszközkezelő törvény árfolyamgát
Kapcsolódó cikkek