Pénz- és tőkepiac

Bajban az osztrák bankhálózat - Nem tudnak fizetni

Az osztrák Volksbanken-bankcsoport (ÖVAG) az államtól felvett egymilliárd euró összegű segély első részletét, 300 millió eurót idén fizetne vissza a szerződés értelmében.

Ám erre nincs lehetősége annak ellenére, hogy az ÖVAG eladta az orosz Szberbanknak a VBI-t, kelet-európai bankhálózatát, a romániai leányvállalat kivételével, és ingatag sajáttőke-helyzete némileg enyhült – idézi a bécsi Wirtschaftsblatt bennfentes forrásra hivatkozó cikkét az ORF.

Ugyanakkor Harald Waiglen, a pénzügyminisztérium szóvivője kijelentette, nem akarják, hogy a részvételi tőke visszafizetésével veszélybe kerüljön a bank stabilitása. Az osztrák lap emlékeztet arra, a Volksbanken csúcsintézet az egyetlen olyan osztrák bank, amely az EU stressztesztje során megbukott. A hatvan Volksbank, a fő tulajdonos ÖVAG és a menedzsment hónapok óta olyan modellen dolgozott, amelynek révén az első törlesztést biztosítani tudják.

Ebből azonban nem lett semmi, annak ellenére, hogy a cég hivatalos közlése szerint továbbra is készek a törlesztésre. Az ÖVAG elvileg három részletben fizeti vissza az államtól kapott 1 milliárd eurót: az első 300 milliót idén, a másodikat 2013-ban, az utolsó részletet pedig 2018-ban fizetné vissza a bank.
 

állami övag részlet volksbanken hitel törleszt
Kapcsolódó cikkek