Pénz- és tőkepiac

Beszállt az Atrectóba a BNV Equity

Újabb vállalkozásba fektetett a Biggeorges’s-NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A győri székhelyű, mobiltelefon-alkalmazásokat fejlesztő Atrecto Kft.-ben 220 millió forintért szereztek részesedést.

Újabb, a sorban az ötödik kisvállalkozásba fektetett a Biggeorges’s-NV Equity (BNVE) Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., ezúttal a győri székhelyű Atrecto Kft.-ben szerzett részesedést – tájékoztatott Zsembery Levente, a társaság vezérigazgatója. Több hónapos előkészület után a múlt héten hozta meg az igazgatóság a döntést, a szerződést pedig a hét végén alá is írták. A cég mobilinformatikával foglalkozik, egész pontosan Android- és iOS-platformokon történő fejlesztéssel.

Az Atrecto döntően megbízásos alapon applikációkat és céges megjelenéseket fejleszt, eddigi ügyfelei között tudhatja például Vodafone-t, a Magyar Vöröskeresztet és a Siemenst is. Emellett saját applikációkat is fejlesztenek, valamint a cég üzemelteti a nemzetközi androidos fejlesztői közösség egyik legnépszerűbb fórumának számító www.helloandroid.com portált is.

A társaság ma jellemzően bérmunkával foglalkozik, a BNVE befektetésének célja, hogy saját, okostelefonokra írt alkalmazások fejlesztése is megkezdődhessen. A mostani pár fős céget fokozatosan futtatnák fel, már megkezdődött a fejlesztők toborzása.
Zsembery Levente elmondta, hogy – a többi befektetéshez hasonlóan – hozzávetőleg négy-öt évben gondolkodnak az Atrecto esetében is a kiszállásig. Az alap hozamelvárása ebben az esetben is nagyjából évi 25 százalék.

Az egymásra találást érdekes folyamatként, bár korántsem egyediként élte meg a vezérigazgató. Tavaly, egy Győrben megtartott befektetői találkozón lépett oda hozzá a cég egyik tulajdonosa, mondván, még nem tudja mit keres, de valószínűleg egy kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező befektetőre van szükségük. „A legtöbb esetben a partnert kereső cégek találnak meg minket, nagyjából ez teszi ki a kapcsolatfelvételek nyolcvan százalékát” – mondta a Zsembery.

Zsembery Levente elmondta, az elmúlt évben nagyjából 250 céget vizsgáltak meg, így a megkötött öt tranzakció nagyjából 2 százalékos „találati aránynak” felel meg. További két kitárgyalt szerződésük van, valamint a „csőben” is akad még pár ígéretes vállalkozás.  A Biggeorge’s-NV Equity Zrt. 2009-ben sikeresen pályázott az Új Magyarország Kockázati tőke (Jeremie) program keretében egy négymilliárd forintos – 30 százalékban a tulajdonos magánbefektetők, 70 százalékban az által finanszírozott – közös alap létrehozására. A közös alap, a Biggeorge’s-NV Equity I. 2010 áprilisában kezdte meg működését.

A Jeremie-pályázatban 12-15 portfóliótársaságot vállaltak, de elképzelhető, hogy ennél több cégbe fektetnek be. A BNVE vezetője reméli, hogy az általuk kezelt társaságok olyan sikereket érnek el, hogy a kiszálláskor külföldi vállalatok is érdeklődnek majd befektetőként.

A tőkealap

A Biggeorge’s-NV Equity I. kockázatitőke-alap egy négymilliárdos saját tőkéjű, tízéves futamidejű tőkealap, mely az Új Magyarország kockázati tőkeprogramok Közös alap alprogramjának keretében jött létre. Az alap olyan kkv-kba fektet, melyek megalapozott üzleti modellel, egyedi, lehetőleg nemzetközi perspektívájú termékkel vagy szolgáltatással, elkötelezett menedzsmenttel és kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkeznek. Kizárólagos szektorfókusza nincs az alapnak, az egészségügyi, biotechnológiai, informatikai, valamint az alternatív energia, energetika és szolgáltatási területen tevékenykedő társaságok előnyt élveznek. Az alap – a Jeremie program szabályaival összhangban – 30–800 millió forintos tőkét fektet magvető, kezdeti és növekedési fázisban lévő hazai magánvállalkozásokba.


Világgazdaság - Andó Patrik A tőkealap A Biggeorge’s-NV Equity I. kockázatitőke-alap egy négymilliárdos saját tőkéjű, tízéves futamidejű tőkealap, mely az Új Magyarország kockázati tőkeprogramok Közös alap alprogramjának keretében jött létre. Az alap olyan kkv-kba fektet, melyek megalapozott üzleti modellel, egyedi, lehetőleg nemzetközi perspektívájú termékkel vagy szolgáltatással, elkötelezett menedzsmenttel és kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkeznek. Kizárólagos szektorfókusza nincs az alapnak, az egészségügyi, biotechnológiai, informatikai, valamint az alternatív energia, energetika és szolgáltatási területen tevékenykedő társaságok előnyt élveznek. Az alap – a Jeremie program szabályaival összhangban – 30–800 millió forintos tőkét fektet magvető, kezdeti és növekedési fázisban lévő hazai magánvállalkozásokba. -->

hozam atrecto JEREMIE biggeorge's tőkelap Siemens
Kapcsolódó cikkek