Pénz- és tőkepiac

Eladná a devizahiteles lakását? - Így szerezhet áthidaló forinthitelt

A december 31-i határidő, amelyet a kormány megcélzott szűknek tűnik, így első ránézésre csak azoknak nyújt megoldást, akinek megfelelő tartalékaik vannak vagy aki hitel kiváltásban gondolkodik. A harmadik csoportnak, - aki ingatlan értékesítésben gondolkodott végtörlesztés céljából -, úgy tűnhet, hogy kevés ideje maradt – írja a Duna House.

Az átlagos ingatlan értékesítési idő 100 nap fölött van, így nem valószínű, hogy nagy árengedmények nélkül sokan fognak tudni lakást eladni december 31-ig. Vagyis idén, minden jel szerint azok az eladók kerülhetnek előnybe, akik már előrébb járnak az eladási folyamatban és annak végéhez közelednek.
 
A Duna House véleménye szerint azonban nincs ok a kétségbeesésre. Kézenfekvőnek tűnik ugyanis a megoldás, hogy aki anyagi helyzete miatt szeretné eladni az ingatlanját, az értékesítési folyamat elindításával párhuzamosan elindíthatja a forint hitelre váltást. A hitelkiváltással ugyanis realizálható az árfolyamnyereség és az eddigihez hasonló (vagy akár alacsonyabb) törlesztőrészlettel, de jóval kisebb tőketartozás mellett már nyugodtan értékesítheti az ingatlant a következő év folyamán.

Akik így döntenek, akár élvezői is lehetnek a jövőre beígért támogatott forinthitelek okozta piaci élénkülés hatásainak is. Ebben az esetben tehát az új forinthitel egy  "áthidaló hitel" szerepet tölt be, amivel meghosszabbítható az értékesítési folyamat. Természetesen aki ilyen céllal vesz fel hitelt, annak javasolt figyelni a hitelszerződésben található előtörlesztési díjra, mivel ez plusz költségként jelenik majd meg a folyamatban.
 
A fent leírtak- és a kormányjavaslatból eddig megismert részletek alapján a Duna House prognózisa, hogy december 31-ig a nagyon jelentős hitelkiváltási hullám mellett tapasztalható lesz egy élénkülés az ingatlan tranzakciókban is, némi árcsökkenés mellett. Januártól aztán folytatódik a megnövekedett kínálat, de egyrészt az eladókat már nem presszionálja a szűk határidő, másrészt a kormány által ígért támogatott forinthitelek is generálhatnak egy növekvő keresletet. Vagyis várhatóan stabilizálódnak majd az ingatlanárak egy megnövekedett adás-vételi tranzakciószám mellett.

devizahitel áthidaló Duna House előtörlesztés forinthitel tőketartozás
Kapcsolódó cikkek