Pénz- és tőkepiac

Elkobzással fenyegeti az EU a bankokat

Michel Barnier, az Európai Unió biztosa arra készül, hogy törvényen kívül helyezze a veszélybe került bankok részvényesi jogait - írja a Die Presse, hozzátéve: az elgondolás megvalósítása évekbe telhet.

Az elgondolás szerint alapvetően megreformálnák az ágazatot azért, hogy ne az adófizetőknek kelljen állniuk a cégek esetleges mentőöveit. Barnier javaslatában többek között olyan kitétel is szerepelne, amely szerint a tagállamok kormányai elvehetnék a bankok irányítási jogát/részvényeit, amennyiben a pénzintézetek komoly bajba kerülnének. Emellett a kormányok adott esetben leválthatnák a top menedzsmentet vagy eladhatnának bizonyos, veszteséget termelő üzletágakat, mindezt a részvényesek hozzájárulása nélkül.

A tervezet ezen kívül előirányozza egy olyan alap létrehozását is, amelybe a bankoknak kötelezően be kellene fizetniük a kintlévőségeik 0,12 százalékát vagy pedig - attól függően, hogy melyik érték magasabb - az állam által biztosított takarékbetétek 0,6 százalékát. Az így összegyűjtött pénz "válságos időkben" megakadályozná az adófizetők részvételét a mentőcsomagban.

Az osztrák pénzintézetek - írja a Die Presse - szkeptikusan szemlélik e javaslatot. Hivatkoznak az Ausztriában érvényes betétbiztosításra, amelybe máris befizetést teljesítenek, és amely révén az egyéni takarékbetétek 100 ezer euró összegig biztosítva vannak. Barnier az elgondolásait hivatalosan novemberben akarja előterjeszteni. Ám úgy tűnik, évekbe telhet, amíg a megnevezett pontok hatályba lépnek.

részvényes adófizető Bank Barnier betét
Kapcsolódó cikkek