Pénz- és tőkepiac

Idei mélypontjáról kapaszkodik vissza a forint – Mi történt?

A forint jelentősen gyengült délelőtt a vezető devizákkal szemben, azonban a lengyel zloty is hasonló pályát írt le. Így elsősorban a nemzetközi befektetői környezet hatására eshetett a hazai deviza, majd 12 óra után mérsékelni tudta gyengülését.

Alapvetően nemzetközi hangulat miatt gyengült a forint, azonban „marginális” hatása Lázár János bejelentésének is lehetett, mondta Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. Az elemző szerint a bankok számára kedvezőtlen a bejelentés, és így a gazdaságra nézve sem lehet jó hír.

Igen jelentős gyengülést mutat ma reggel a forint árfolyama, amely a borongós reggeli hangulat mellett Lázár bejelentésének is köszönhető – írták elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Lázár János azt mondta, a Fidesz-frakcó egyösszegű végtörlesztést javasol a devizaalapú jelzáloghitelesek számára, a svájci frankét 180, az euróét 250 forintos árfolyamon.

A javaslat 300 ezer embernek nyújthat segítséget. A frakció ragaszkodik ahhoz, hogy a tranzakció minden költsége a bankokat terhelje, az ügyfél számára ne legyen költsége – mondta Lázár. A politikus szavaira az OTP zuhanni kezdett.

A forint 282-es szinten is járt az euróval szemben, amely idei mélypontnak számít; tavaly december eleje óta nem járt ilyen gyenge szinten a hazai deviza az euró ellenében. Reggel 277 forint volt a közös európai deviza, majd elsősorban a kedvezőtlen környezet, másodsorban a devizahiteleseket mentő bejelentések 282 forintra lökték a jegyzést, később azonban újra 280 alatt jegyzik az eurót.

A svájci frankot 232 forinton is jegyezték, majd a kurzus visszatért 230 forint alá, de a forint még így is gyengébb a reggeli 228 körüli szintnél.

forint Frank frankárfolyam mentőcsomag Lázár árfolyam
Kapcsolódó cikkek