Pénz- és tőkepiac

Kiváltaná frankhitelét? - Új megoldás autófedezettel

A Lombard Lízing Csoport szakértői szerint még inkább előtérbe fognak kerülni a gépjármű-fedezetű hitelek, amelyek segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A magas árfolyam által leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezők jelentős hányada szeretne élni az új törvény által biztosított ingatlanhitel-előtörlesztési lehetőséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékű megtakarítással, melynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Akik viszont rendelkeznek saját, tehermentes gépjárművel, más adósoknál könnyebben cserélhetik ingatlanhitelüket forintalapú kölcsönre.
 
A gépjármű-fedezettel folyósított személyi kölcsön nem új találmány a piacon; a Lombardnál évek óta létezik – világít rá Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. Az utóbbi hetekben azt tapasztaltuk, hogy a devizahitelek előtörlesztésének szabályozásával kapcsolatos várakozások, majd pedig a törvény elfogadásának hatására egyre többen érdeklődnek ezen konstrukciók iránt – mondta a vezérigazgató.
 
A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a gépjármű-fedezetű személyi kölcsönök természetüknél fogva nem képesek jelentős mértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét. Mint vázolta, az előtörleszteni szándékozó, svájci frank-alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjárművel rendelkezők köreinek keresztmetszete – tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is – túl szűk ahhoz, hogy a gépjármű-fedezetű kölcsön iránti érdeklődés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elő a piacon.

A Lombard szerint az ingatlanhitel-előtörlesztésre is felhasználható gépjármű-fedezetű kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésről lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethető át.

 

frankhitel autó gépjármű fedezet lombard lízing forinthitel
Kapcsolódó cikkek