Pénz- és tőkepiac

Micsoda öröm: még mindig 230 alatt a frank

Csütörtök reggel a forint 275,57/euró volt vételi oldalon, gyengébb a szerda esti 274,89/eurónál. A svájci frankkal szemben 227,77-228,17/franknál tartott vételi-eladási árfolyamon, ez 0,13 százalékkal rosszabb a szerda estinél. Egy japán jen 2,5278-326 forint volt, 0,11 százalékkal több, mint szerda este.

A forintnak is jót tett a svájci frankkal szemben, hogy a Svájci Nemzeti Bank kedden váratlanul 1,20/eurós plafont hirdetett a frank számára azzal, hogy semmi pénzt nem sajnál a korlát megvédésére a frankot erősítő piaci spekulációval szemben. Ez kockázatos és drága vállalkozásnak bizonyulhat, attól függően, hogyan alakulnak más értékek a tőkepiacon és mennyire elszántak a menedéket kereső befektetők.

A svájci döntés, a frank leértékelése ugyanakkor rontja a forint esélyét az euróval és a versengő menedékvalutával, a dollárral szemben.

A befektetők figyelnek arra is, hogy a magyar kormány eltökélt a hiánycélja mellett. Szerdán a Fitch Ratings hitelminősítő üdvözölte az eddig bejelentett intézkedéseket a gyengébb okozta költségvetési bevételkiesés pótlására, és cég térségi elemzője úgy vélte, hiteles a jövő évi, 3 százalék alatti államháztartási hiánycél a GDP-hez képest. Magyarország idén visszatért a helyes gazdaságpolitikai útra, habár továbbra is a térség legsérülékenyebb országa - idézte az elemzőt a Dow Jones. A forint szerda este 0,89 százalékkal, a cseh korona 0,22 százalékkal, a lengyel zloty 0,81 százalékkal jobb volt a kedd estihez képest az euróval szemben.

forint hiánycél Svájci Nemzeti Bank svájci frank euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek