Pénz- és tőkepiac

Rendkívüli közgyűlés - Lemondott a BÉT elnöke

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ma rendkívüli közgyűlést tart, amelynek napirendjén szerepel a Xetra kereskedési rendszer bevezetése, a piaci szereplők szerint azonban nincs meg a konszenzus a javaslattal kapcsolatban.

A BÉT új kereskedési rendszeréről szóló vita már több évre tekint vissza. A piaci szereplők nem tartják időszerűnek az új rendszer bevezetését.

A magyar befektetési szolgáltatók hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be: a felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a BÉT osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését. A forgalmának 47 százalékát öt tőkepiaci szereplő szerint a tervezett intézkedés, amely szerint a BÉT-en párhuzamosan működne a jelenlegi és az új kereskedési rendszer, veszélybe sodorja a magyar tőkepiac 20 éves eredményeit.

A közgyűlést megelőzően hétfőn lemondott a BÉT elnöki tisztéről Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. Patai Mihály 2008. december 4. óta töltötte be a BÉT elnöki tisztségét, az idén áprilisban választották meg másodszor a posztra. Az elnök már első megválasztása alkalmával közölte, hogy a BÉT igazgatóságát addig irányítja, amíg sikerül konszenzust elérnie az egyes kérdésekben.

A tőzsdét jól ismerő szakértők az MTI-nek hétfőn este azt mondták, vélhetően az vezetett Patai Mihály lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

 

Patai Mihály UniCredit kereskedési rendszer Xetra BÉT
Kapcsolódó cikkek