Pénz- és tőkepiac

Tartjuk a dobogós helyünket

Gyengék az idei működőtőke-export adatai. A nettó tőkekivitel 380 millió euró volt, 540 millióval kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A szaktárca mégis 2 milliárd eurónyi éves kivitelt prognosztizál.

Az elmúlt hónapokban a korábbihoz hasonló mozgást tapasztalt a külföldi befektetési lehetőségek iránt érdeklődő magyar-országi vállalatok részéről a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) – tudta meg a Világgazdaság. Vagyis a magyar kis- és középvállalatok továbbra is látnak üzleti lehetőségeket a külföldi terjeszkedésben. Igaz, a jellemzően nagy befektetéseket végrehajtó cégek (kezdve az OTP-től a TriGraniton át egészen a Richterig) a legtöbbször a sa-ját útjukat járják egy-egy ilyen tranzakció előkészítésekor. Ezzel együtt is a Nemzetgazdasági Minisztérium arra számít, hogy az idén a magyar közvetlen tőkebefektetés külföldön – az egyedi, nagy értékű tranzakciók nélkül – meghaladhatja a tavalyit. Középtávon évi átlag kétmilliárd euró körüli tőkekivitelt várnak, amelyet – ugyancsak – jelentősen befolyásolhat egy-egy egyedi, nagy értékű tranzakció.

Ahhoz, hogy az idén meglegyen a kétmilliárd eurónyi tőkeexport, az év hátralévő időszakában a hazai vállalkozások befektetési aktivizálódására van szükség. Ugyanis a rendelkezésre álló első negyedéves adatok elég gyenge eredményt mutatnak. A nettó tőkekivitel 380 millió euró volt, ez az előző év azonos időszakinál 540 millióval kevesebb. A nem adóssággeneráló tőkekivitelen belül a részvényformájú tőkeexport egyenlege 265 millió euró (az előző év azonos időszakinál 97 millióval több), míg az újra-befektetett jövedelemé 170 millió euró (a tavalyi azonos időszakinál 16 millióval több) volt. Az adóssággeneráló egyéb tőkemozgások egyenlege –55 millió euró volt, ez a 2010. első negyedévinél 653 millióval kedvezőtlenebb. Ez a negatív egyenleg alapvetően arra vezethető vissza, hogy a külföldi leányvállalatok 619 millió euróval több tulajdonosi hitelt fizettek vissza, mint amennyit a magyar anyák nyújtottak nekik – derül ki az NGM összesítéséből.
Az év első negyedében a legnagyobb értékű részvény- és egyéb részesedés formájú (nettó) magyar közvetlen tőkebefektetés külföldön Romániában valósult meg, értéke 99 millió euró volt. Egy-egy komolyabb tranzakciót rögzítettek a statisztikák Svájcban, illetve Cipruson (59 millió, illetve 54 millió euró értékben).

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP FDI működőtőke Trigránit export Richter
Kapcsolódó cikkek