Pénz- és tőkepiac

Tovább zuhan a befektetési alapok vagyona - A nyugdíjpéntek átvétele miatt is

Tovább zsugorodott a befektetési alapok vagyona augusztusban, ebben a pénztári vagyon átadása miatti visszaváltások mellett szerepet játszott a részvénypiaci visszaesés is - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) csütörtökön közölt havi jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokból 110 milliárd forintot vontak ki augusztusban - az előző havi 130 milliárd forintos kivonást követően -, a piaci teljesítmény hatására pedig további 76,8 milliárd forint veszteséget szenvedtek el az alapok. A nyolcadik hónap végén a BAMOSZ tagok 5,1 százalékos csökkenést követően, 476 hazai befektetési alapban összesen 3.489 milliárd forintot kezeltek.

Augusztusban a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat romlása a befektetési alapok hozamaiban is jelentkezett, valamint a nyugdíjpénztári vagyonátadáshoz kapcsolódó intézményi visszaváltások is folytatódtak - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a közleményben. Hozzáteszi, hogy a lakosság esetében már látszódnak ugyan pozitív jelek (például a visszatérés a pénzpiaci alapokhoz), a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba átkerült, korábban a magán-nyugdíjpénztárak portfólióiban található befektetési jegyek visszaváltása viszont augusztusban már második hónapja százmilliárd forint feletti tőkekivonást eredményezett.

A hagyományosan lakossági termékeknek számító (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül a hónapban csak a pénzpiaci alapok tudtak friss tőkét vonzani, összességében a lakossági termékek esetében ismét a visszaváltások voltak túlsúlyban, bár júliushoz képest csökkenő mértékben. Az intézményi befektetők leginkább ismét a részvényalapokból vontak ki tőkét.

A nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok továbbra is az összvagyon többségét, 58,7 százalékát adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon augusztusban 2,3 százalékkal csökkent. A befektetők közel 23 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig (elsősorban a részvényalapok esetében) 25,6 milliárd forinttal csökkentették a befektetések értékét.

A részvénypiacokon a korábbi lejtmenet augusztusban zuhanásba váltott, ennek hatására a részvényalapok jelentős negatív hozamokat mutattak augusztusban. A piaci teljesítmények összességében 31,8 milliárd forinttal csökkentették a nyilvános részvényalapok vagyonát, 19,2 milliárd forintos tőkekivonás mellett.

A pénzpiaci alapok esetében a megelőző három hónap visszaváltásai után augusztusban már friss tőke érkezett, így ezek vagyona 1,2 százalékkal nőtt. Összesen közel 10 milliárd forint érkezett az alapokba, és 5,5 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyonuk 1.287 milliárd forintra nőtt.

A kötvényalapok vagyona 2 százalékkal, 369 milliárd forintra csökkent. Ezek az alapok 2,9 milliárd forint pozitív hozamot termeltek, emellett azonban 10 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők.

A tőkevédett alapok vagyona 1,4 százalékkal csökkent augusztusban, ebben szerepet játszott, hogy több alap járt le, mint ahány új indult. Az alapokból összesen 1,7 milliárd forint távozott, és a piaci teljesítmények is 4,4 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát, amely a hónap végén 422 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapoknál folytatódott a május óta tartó tőkekivonás, amelyet azonban ellensúlyozott az alapok teljesítménye. Ezekből a termékekből 1,7 milliárd forint tőke távozott augusztusban, de 2,1 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így vagyonuk 0,1 százalékkal nőtt, a hónap végén 410 milliárd forint volt.

A zártkörű alapok vagyona augusztusban 22,8 százalékkal csökkent. Az intézményi alapokból (döntően a részvényalapokból, illetve a kötvényalapokból) 83 milliárd forint tőke távozott, ami a legnagyobb idei tőkekivonás. A piaci teljesítmények további több mint 50 milliárd forinttal csökkentették a vagyont, elsősorban a részvényalapok vesztesége miatt. Az intézményi alapokon belül a pénzpiaci, az abszolút hozamú és származtatott, valamint az ingatlanalapok tudtak kismértékű tőkét vonzani augusztusban.  A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 452 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 13 százaléka.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek