Pénz- és tőkepiac

10 ezer dollár is lehetne az arany ára

Vajon az utóbbi árfolyamesések egy trendforduló előjelei az arany piacán? Aligha. Amíg az árfelhajtó tényezők továbbra is érvényben vannak, addig nincs okunk tartós árcsökkenéssel számolni – állítja a www.aranypiac.hu.

Mint minden termék esetén, úgy az aranynál is a kereslet és kínálat viszonya határozza meg az árakat. Miközben a kínálat évről évre jellemzően stabil, főként a keresletbeni kilengések számlájára írható az aranyárfolyam ingadozása. Mivel azonban az arany nem fizet kamatot a befektetőknek, a keresletet a legkevésbé sem az arany diszkontált értéke határozza meg. Amennyiben az amerikai jegybank által a gazdaságba juttatott dollármennyiség 100 százalékos aranyfedezete mellett az USA visszatérne az aranystandard rendszeréhez, úgy az arany „fair” ára a mostani 1 620 dollárról 10 ezer dollár fölé kéne, hogy emelkedjen.

A kereslet számára ezzel szemben döntő fontosságú az aranynak az a nyilvánvaló tulajdonsága, hogy a befektetők az aranyban látják azt az eszközkategóriát, amely a nagy bizonytalanságok és a globális rendszerkockázatok idején vagyonuk bebiztosítására képes.
Az aranybefektetések mellett szóló legklasszikusabb érv az Az értékálló javakba való menekülés egykori mintapéldája a 70-es években lezajlott stagflációs időszak volt. Amíg az USA jegybanki szerepét betöltő Fed a közeledő ellenszereként pénzt pumpál a gazdaságba, addig a bővülő likviditás a 70-es évekhez hasonlóan most is az aranynak fog kedvezni.

Az USA azonban mindössze egy szempont a keresletet befolyásoló tényezők közül. Ma már Indiából és Kínából érkezik a világ aranykeresletének a fele, ezért az ottani inflációs folyamatok is kulcsfontosságúak. Az indiai és a kínai jegybank folyamatos kamatemeléssel igyekeznek a drágulást fékezni, ami előbb vagy utóbb vélhetően a ráta mérséklődését fogja eredményezni az inflációs ciklusban. Ez kétségtelenül az arany iránti vásárlási kedv csökkenéséhez vezethet a feltörekvő országokban.

A bővülő likviditás és az infláció várható alakulása mellett az európai fizetőeszköz infarktus közeli állapota volt a legfontosabb katalizátor az arany árfolyamának emelkedése mögött az utóbbi másfél évben. Tekintettel Olaszország és Spanyolország gazdasági jelentőségére valamint az ott felhalmozott államadósságok méretére az arany árát mostanában leginkább ennek a két nehézsúlyú euró-tagországnak a CDS felára mozgathatja. Ha lehet hinni az olasz és spanyol államadósság CDS árazása által kifejezett nemfizetési valószínűségnek, akkor annak mértéke már drámaian aggasztó szintre emelkedett.

A beláthatóan továbbra is expanzív pénzügypolitika az Egyesült Államokban, valamint az európai adósság- és bankválság töretlenül az arany mellett szólnak. Ezért az aranyárfolyam csökkenése csak időleges lehet, mivel a befektetők újra meg újra venni fogják a nemesfémet a változatlanul fennálló rendszerkockázatokkal szembeni biztonságkeresés miatt. Emiatt az aranynak egy kellőképpen szélesen terített befektetési portfólióban a jövőben is kiemelt szerep jut.

 


 

kereslet Fed aranypiac befektető CDS felár kínálat jegybank
Kapcsolódó cikkek