Pénz- és tőkepiac

A Dexia csak a jéghegy csúcsa - sokkterápia kell a bankszektornak

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter (CDU) az elhúzódó adósságválság közepette egy újabb európai bankválság lehetőségére figyelmeztetett.

Az a nagy gond - hangoztatta -, hogy "a pénzpiacokon megfigyelhető nyugtalanító fejlemények bankválsággá alakulnak" – hangoztatta az euróövezeti pénzügyminiszterek Luxemburgban tartott találkozója után. A miniszter szerint a pénzügyminiszterek a találkozójukon behatóan vitatták a bankszektor helyzetét. Megegyeztek arról, hogy valamennyi pénzügyminiszter a következő találkozón jelentést tesz országa bankjaiknak helyzetéről és azoknak a válság elhárítására tett lépéseiről. A tárcavezetők célja, hogy megakadályozzák a krízis továbbterjedését a bankszektorban – olvasható a Handelsblatt sajtókörképében.

A Financial Times Deutschland jelentette, hogy Franciaország és Belgium szükség esetén állami garanciával siet a túlélésért küzdő Dexia francia-belga nagybank segítségére. A két állam kész arra, hogy szavatosságot vállaljon a Luxemburgban is aktívan működő pénzintézet hitelfelvételéért. A friss döntés szerint a kockázatos értékpapírok elkülönítésével "rossz bankot" hoznak létre Belgiumban a kormány támogatásával, hogy megvédjék a nehéz helyzetbe került pénzintézetet egy súlyosabb válsághelyzettől.

Három éven belül ez lehet a második mentőakció a francia-belga nagybank részére. Ugyanakkor a The Wall Street Journal értesülései szerint tárgyalások folynak a francia-belga pénzügyi csoport szétdarabolásáról. A Neue Zürcher Zeitung megfogalmazása szerint a Dexia bukása csak a jéghegy csúcsa, az engedékeny uniós stressztesztek hatástalannak bizonyultak és most sokk terápiára van szükség a szektor rendbetételére.

rossz bank bankszektor Bank segély Dexia stresszteszt
Kapcsolódó cikkek