Pénz- és tőkepiac

A kormánydöntés miatt terjed a fekete hitelközvetítés

Az otthonvédelemmel összefüggő törvénymódosítás kizárta a hitelközvetítőket a végtörlesztésből a feltételezett többletköltségek miatt. Mivel azonban az ügyfeleknek szükségük van tanácsadásra, egyre terjed a feketézés a Duna House szerint.

Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint tömegessé vált a „fekete tanácsadás” a végtörlesztés kapcsán. A törvényhozó jóindulatú szándéka az volt a hitelközvetítők kizárásával, hogy csökkentsék a hitelt felvevők költségeit. Ennek ellenére épp az ellenkezője tapasztalható, ugyanis ahelyett, hogy a közvetítők a banktól kapnának jutalékot, - amely nem jelentkezik teherként a felvevőre – most a hitelesek fizetnek.

A banknak a hitelközvetítői jutalék egyfajta kedvező „marketing költség” a drága kampányok, vagy a költséges fiókhálózati működés helyett. Az általános tanácstalanság és megemelkedett THM-ek miatt azonban az ügyfelek szívesen fizetnek akár feketén is a hiteltanácsadónak a tudásért, vagyis mégis megjelenik a költség a törvényhozói szándék ellenére.

A Duna House Centrumnál soha nem tapasztalt érdeklődés van a kiváltó forinthitelek iránt, de az ingyenes alapvető tanácsokon túl nem tudnak teljes körű szolgáltatást nyújtani, mivel e tárgyban nem jogosultak díjat kérni. Azonban sok, főleg kisebb szervezetnél, irodánál nem foglalkoznak a jogszabállyal, egyszerűen feketén dolgoznak. Az így kifizetett valódi többletköltség nemcsak ellentmond a jogalkotói szándéknak, de egyenesen adókiesést is generál az államnak.

hiteles Duna House hitelközvetítő hitel centrum fekete
Kapcsolódó cikkek