Pénz- és tőkepiac

Bank-feltőkésítés: Így állnak a magyar leányok

A Magyarországon működő külföldi tulajdonú bankok anyavállalatainak túlnyomó többsége feltőkésítésre szorul - olvasható ki az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) adataiból az Európai Tanács szerdai döntése alapján.

Az uniós kormány-, illetve államfők testülete szerdán 9 százalékban határozta meg azt a tőkemegfelelési küszöböt, amelyet a nemzetközileg tevékeny uniós székhelyű bankoknak jövő nyárig el kell érniük. Az EBA a legutóbbi banki terheléspróbán 91 bankot vizsgált, ezek közül 11-nek van magyarországi érdekeltsége a Magyar Bankszövetség tagnévsora alapján.

A 11 anyabank közül csupán egy társaság, a belga KBC - a K and H Bank Nyrt. tulajdonosa - teljesítheti pótlólagos tőke bevonása nélkül a 9 százalékos követelményt a nyári stresszteszt eredményeit bemutató EBA-jelentés alapján, amelyben az szerepel, hogy a KBC tőkemegfelelési mutatója 2010 év végén 10,5 százalék volt, és 10 százalék maradna akkor is, ha a hatóság által modellezett helyzetek közül a kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg.

A vizsgált társaságok mérlegéből származó tényadatok alapján a KBC mellett még két bank lépte át tavaly év végén a 9 százalékos küszöböt - a német Commerzbank 10 százalékos értékkel, valamint az MKB Bank Zrt. fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank 9,3 százalékkal -, de a feltételezett negatív fordulat esetén minkét társaság mutatója a határérték alá süllyedne.

A legalacsonyabb, 5,8 százalékos tőkemegfelelési mutatót az olasz Banco Popolare - a Banco Popolare Hungary Bank Zrt. anyavállalata - érte el tavaly.

Az EBA negatív forgatókönyvének megvalósulása esetén a leggyengébb helyzetbe a Magyarországi Volksbank Zrt. alapítója, az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) kerülne, a cég tőkemegfelelési mutatója a 2010 év végi 6,4 százalékról 4,5 százalékra csökkenne. Az EBA csütörtökön kiadott közleménye szerint azonban az ÖVAG olyan átszervezési folyamat alatt áll, amelynek a végén nem számít majd a nemzetközileg tevékeny európai bankok közé.

 

Bank banco popolare volksbanken feltőkésítés K and H tőkekövetelmény MKB
Kapcsolódó cikkek