Pénz- és tőkepiac

Francia bankok: nem kell állami segítség

A három nagy francia bank csütörtökön jelezte, hogy a szükséges 8,8 milliárd euró tőkepótlást saját forrásokból oldják meg, miután 2011. első félévében 9,7 milliárd euró profitot könyveltek el. Ezzel reagáltak az Európai Unió csúcstalálkozóján született megállapodásra az uniós bankrendszer feltőkésítéséről. A görög államadósság ötven százalékának leírásért cserébe az állam segítséget ajánlott az érintett pénzintézetnek.

Francois Baroin pénzügyminiszter jelentette be, hogy a francia bankok saját eredményeiknek köszönhetően megoldják a tőkepótlást, mégpedig mindenekelőtt a prémium- és osztalékfizetés visszafogásával. Hírmagyarázók azonban arra figyelmeztettek, hogy az is elképzelhető, hogy a bankok a lakossági és a vállalati hitelek csökkentésével fogják a tartalékaikat növelni.

A Société Générale közleményben jelezte, hogy az előírt 9 százalékos alapszintű - úgynevezett Tier 1 - tőkemegfelelési rátát saját eszközeivel éri el jövő a júniusi határidőig, anélkül, hogy állami segítséget igényelne. A pénzintézet azt is vállalta, hogy "folytatja a francia gazdaság finanszírozását". 

Frédéric Ouéda, a bank elnöke az Europe 1 kereskedelmi rádióban azt mondta: "Miért kérjünk állami kölcsönt, amikor nincs rá szükségünk? Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a három éve kapott állami támogatást úgy térítettük vissza, hogy az állam jól járt az üzlettel. Most viszont nincs szükségünk állami pénzekre" - tette hozzá.

Hasonló tartalmú közlemény adott ki a Banques Populaires és a Caisse d,Epargne fiókjait tömörítő BPCE és a BNP Parisbas is.

Az Európai Bankhatóság (EBA) számításai szerint a BCPE-nek 3,4 milliárd euró, a Société Générale-nak 3,3 milliárd euró, a BNP Paribas-nak pedig 2,1 milliárd euró forrásszükséglete támad a csúcsértekzeeten született döntés nyomán. A negyedik legnagyobb francia banknak, a Crédit Agricole-nak az EBA szerint nincs szüksége tőkeemelésre.

francia bankok bnp pariban siciété générale bankok
Kapcsolódó cikkek