Pénz- és tőkepiac

Rosszul indult a jelentési szezon

A várakozásoktól elmaradt az Alcoa a harmadik negyedéves nyeresége. A JPMorgan és a Google ma jelent, előbbi társaság csökkenő porfitról, utóbbi lassuló növekedésű árbevételről számolhat be.

Az amerikaiaknak mindenre van statisztikájuk, és ezek azt mutatják, ha az Alcoa negyedéves jelentése kedvezőtlen eredményeket tartalmaz, az egész gyorsjelentési szezon rosszul alakul majd – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Ebben a negyedévben pedig a gyorsjelentési szezont hagyományosan nyitó amerikai alumíniumipari cég eredménye elmaradt a várakozásoktól. A harmadik negyedévi részvényenkénti eredmény mindössze 14 cent lett, holott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 22 centet vártak. Ez a cég részvényének az árfolyamán is meglátszott, tegnap New Yorkban a nyitás előtti szakaszban több mint 4 százalék mínuszban volt, Frankfurtban pedig több mint 5 százalékot esett.

A prognózisoktól elmaradó eredmény oka Klaus Kleinfeld vezérigazgató szerint az volt, hogy a kitermelés költségei nőttek, miközben az alumínium ára csökkent, emellett az európai megrendelésekben is visszaesés következett be. A második fél évben várhatóan 13 százalékkal kevesebb alumíniumot használnak fel az öreg kontinensen, mint az elsőben. A New York-i központú iparvállalat nem adott ki előrejelzést a negyedik negyedévi alumíniumkibocsátásra vonatkozóan. Az elemzők szerint valószínűleg most is folynak a számítások a cégnél, hogy mikor és milyen mértékben vágják vissza a termelést, a Businessweeknek nyilatkozó Lloyd Carroll, a Davenport&Co. elemzője szerint ez leginkább a tőzsdei alumíniumárakon múlik majd.

A három hónapos határidőre szállítandó alumínium ára tegnap is csökkent valamelyest a Londoni Fémtőzsdén (LME), egy tonna a fémből 2222,5 dolláros áron forgott, ez 10 százalékos süllyedés már az idén.
Ami a többi amerikai társaságot illeti, ma a JPMorgan Chase és a Google jelentésére figyel a világ. A tavaly rekordprofitról beszámoló JPMorgantől ezúttal nem várnak fényes eredményt a szakértők, a bank nyeresége akár 10 százalékot is csökkenhet, ami az utóbbi két év legnagyobb visszaesése lenne.

A bloomberges elemzői konszenzus 3,96 milliárd dolláros profitra számít a harmadik negyedévre; egy éve 4,42 milliárd dollár, a második negyedévben pedig 5,43 milliárd volt a hitelintézet nyeresége. A visszaesést főleg a befektetési banki üzletág és a kereskedési részleg gyengélkedésének számlájára lehet írni. A Google árbevétele az elmúlt évben folyamatosan gyorsuló ütemben növekedett, az internetes cégnél is arra számítanak viszont, hogy a július–szeptember közötti időszakban a bővülés dinamikája megtorpan.

Az elemzők arra számítanak, a társaság árbevétele 30 százalékkal gyarapodhat az egy évvel ezelőttihez képest, a második negyedévben még 32 százalékos volt a növekedés üteme. Bár három nagyágyú már ezen a héten közzéteszi a számait, a gyorsjelentési szezon igazán csak a jövő héten indul be. A pénzügyi szektor szereplői közül október 17-én teszi közzé friss számait a Citigroup és a Wells Fargo, a Bank of America (BofA) és a Goldman Sachs pedig egy nappal később jelent. Az elemzők szerint a Citigroup 2,5 milliárd, a Wells Fargo 3,87 milliárd, a BofA pedig 2,69 milliárd dolláros nyereségről számolhat be, míg a Goldmantól egy nagyságrenddel szerényebb, 45,3 millió dolláros profitot várnak a szakemberek.

LME alumínium bofa jelentés Google gyorsjelentés elemző Alcoa
Kapcsolódó cikkek