Pénz- és tőkepiac

A külföldi leányok szépítik meg az OTP-t

A várakozásoknál magasabb profitról számolt be az OTP a harmadik negyedévben. A tőke- és a likviditási helyzet stabil a banknál, a végtörlesztések 39 milliárd forintnyi veszteséget okozhatnak a társaságnak.

A válság kirobbanása óta stabil maradt az OTP csoport eredménye – közölte Bencsik László vezérigazgató a társaság harmadik negyedéves számait ismertető sajtótájékoztatón. Az OTP a bankadó és a devizahitelek végtörlesztésének hatása nélkül 42,5 milliárd forintos profitot ért el csoportszinten a harmadik negyedévben, ez alacsonyabb ugyan az előző három hónap nyereségénél, de 18 százalékkal meghaladja a várakozásokat. Bankadóval és végtörlesztéssel együtt 35 milliárd forint volt a profit. Az eredményből a magyarországi operáció 58, a külföldi leányok 42 százalékkal részesedtek.

A társaság tőke- és likviditási helyzete továbbra is nagyon jó, a konszolidált tőkemegfelelési mutató 17,5 százalékos, a Tier 1 ráta 14,1 százalék volt, ez lényegesen magasabb a európai bankoknál elvárt 9 százaléknál. A bankcsoport likviditási tartaléka 4,8 milliárd euró volt szeptember végén. A hazai operáció, az OTP Core 28,5 milliárd forintos adózott eredmény ért el. Az utolsó három hónapban némileg felgyorsult a portfóliók romlása, főleg a lakossági jelzálogkölcsönöknél. A hitelezés terén óvatos maradt a bank, ha a devizaárfolyam-változásokat nem számoljuk, Magyarországon éves szinten 3, az utolsó negyedévben pedig 1 százalékkal csökkent a hitelállomány. A betétállomány is csökkent, miután a lakossági megtakarítások minimális növekedése nem volt képes ellensúlyozni a vállalati betéteknél bekövetkezett több mint 10 százalékos visszaesést.

Az utolsó negyedév Magyarországon eredmény terén várhatóan rosszabb lesz, mint az előző a kedvezményes árfolyamú végtörlesztések miatt. Bencsik elmondta: az ügyfelek 9 százaléka adta be eddig az igénylését ezzel kapcsolatban, de arra számítanak, az év végéig a kliensek ötöde kérheti a lehetőséget. A bank számára ez mintegy 200 milliárd forintnyi hitelállomány eltűnését, a jelenlegi becslések szerint 39 milliárd forintos veszteséget eredményez majd. A november 11-ig mintegy 15 ezer ügyfél adta be a végtörlesztési kérelmét a banknak. Ők tartozásuk kétharmadát a megtakarításaikból kívánták rendezni, és csak az állomány egyharmadának végtörlesztésére vettek fel kiváltó hitelt.

A romló magyar eredményt a külföldi leányok szépíthetik meg. Különösen az oroszországi OTP-től várnak sokat, amely a harmadik negyedévben is igen szépen teljesített, 9 milliárd forintos adózott eredményt ért el, az év egészében pedig már 26 milliárd forinttal gyarapította az OTP nyereségét. A orosz leány szinte minden mutatója javul: a kamat-, a díj- és a jutalékeredmények bővülnek, a kamatmarzs emelkedik, a portfólió is javul, miközben a költségek szinten maradnak.

A bolgár leánybank, a DSK a tavalyinál gyengébb harmadik negyedéven van túl, de az idei második negyedévhez képest növelni tudta a profitját. A forintban kifejezett pénzügyi adatokat azonban nagyban befolyásolta a forint/leva keresztárfolyam változása is. Ukrajnában negyedéves szinten csökkent a profit, az első kilenchavi eredmény viszont csaknem a harmadával jobb a tavalyinál.

OTP jelzálogkölcsön redmény likviditás leány tőkemegfelelés
Kapcsolódó cikkek