Pénz- és tőkepiac

Eljött az idő: Így vegyünk fizikai aranyat

Az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint 2011. harmadik negyedévében 1.053,9 tonna arany fogyott a világban, ami 6%-os növekedés az egy évvel ezelőtti harmadik negyedévi adathoz képest.

A fizikai aranyvásárlás elsődleges célja egy vésztartalék megteremtése, amely biztosításként szolgál devizaválságok és inflációs időszakok idején. Az utóbbi tíz évben kitartóan emelkedett az arany árfolyama. Egy ilyen időszak nem mentes jókora rövidtávú árzuhanásoktól sem, amelyeket azonban meg kell próbálni, nem „veszteségként” megélni. A fizikailag kézzelfogható arany ugyanis nem egy hagyományos értelemben vett „befektetés”, hanem inkább egy „biztosítás” – írja az aranypiac.hu.

Ezért a befektetéseknél szokásos hozamelvárásokkal ebben az esetben nem szabad kalkulálni. A tömbök és érmék formájában ténylegesen birtokba vehető arany a pénzhígulás elleni hosszútávú vagyonvédelem eszköze. Annak, aki a „nyereség” miatt akar aranyat venni, „papír”-arannyal, például határidős tőzsdei termékekkel kell foglalkoznia.

A Magyarországon legelterjedtebb befektetési aranyérmékkel, a „Bécsi Filharmonikusok” és a Krugerrand néven ismert érmékkel, nem lehet hibát elkövetni. Ezek hivatalos pénznek számítanak, mivel névérték szerepel rajtuk. Az ellenőrzött és megbízható körülmények közül származó veretek világszerte ismertek és elfogadottak, ezért bárhol, bármikor könnyen a helyi készpénzre válthatóak. Aki inkább aranyrudat választana, az számtalan gyártó terméke közül válogathat. Fontos azonban ezeknél megjegyezni, hogy csak a londoni fémtőzsde elismerő tanúsítványával rendelkező, az úgy nevezett „London Good Delivery” listán szereplő gyártók aranyrúdjaira igaz az a forgalomképesség, ami egy fizikai aranybefektetés alapvető követelménye. Legyen szó magyar, osztrák, svájci, közel-keleti vagy más egyéb gyártó aranyáról, amennyiben az nem elismert forrásból származik, úgy az csak jelentős értékcsökkentéssel lesz a későbbiekben eladható.

Már a vásárláskor gondolni kell arra, hogy miként lesz az aranyba tett pénz egyszer majd ismét likvidálható, az arany eladható. A nagyméretű rudak (250 gramm, 500 gramm, 1 kiló) előnye, hogy már a tőzsdei árhoz képest minimális felárral megvásárolhatóak. A hátrányuk lehet azonban, hogy nem adhatóak el apránként, kisebb részletekben, hanem csak egy tételben.

Fizikailag birtokba vehető aranyat csak hosszútávra érdemes megvásárolni, ezért csak azt a pénzt szabad belefektetni, amire rövidtávon jól láthatóan nem lesz szükség. Egy szükségből fakadó kényszereladás realizált veszteséget eredményezhet, aminél nincs rosszabb. Hitelből venni aranyat pedig egyenes tilos. Kevésbé kritikus időszakokban a 5%-át szokás aranyban parkolni, de a jelenlegi válságban számos portfóliómenedzser már elmegy 20-25%-ig is.


 

arany fizikai arany aranypiac befektetés megtakarítás
Kapcsolódó cikkek