Pénz- és tőkepiac

Kgfb - A lakáshitelükről és a gyerekükről is kérdezik az autósokat

A tavalyi szintet még nem haladta meg időarányosan a kgfb-kampány iránti érdeklődés a PBA Biztosítási Alkusz Kft. első két heti tapasztalatai szerint.

Több különböző tényezőre vezethető vissza Vass Gábor, a PBA ügyvezetője szerint a tavalyinál lassabban felpörgő kampány. Elsőként a baleseti körüli bizonytalanságot jelölte meg a szakember. „November végén esedékes a 2012-es költségvetés parlamenti szavazása, gyakorlatilag addig csak spekuláció, hogy a nettó árra terhelt további 30 százalék lesz az adó mértéke, hiszen ez szerepel a beterjesztésben. Az ördög nem alszik, várjuk ki a végét, így gondolkodnak az emberek, teszik ezt annak ellenére, hogy bármekkora lesz is az adó, attól még az alap kgfb-t érdemes kiválasztani, és realizálni a megtakarítást.” – véli Vass Gábor.

Magas az aránya a PBA.hu tapasztalatai szerint az internetes kalkulációt a kötés előtt félbehagyóknak. Van, aki már az adatai bevitele, és az autó összes paraméterének megadása után szembesül azzal, hogy nincs megbízható adata arról, hogy mennyi lesz jövő évben a bonus/malus fokozata.

Ugyanakkor az ajánlatkérést félbehagyók között sokan vannak azok, akik elbizonytalanodnak a kedvezményre jogosító feltételek hosszú listáján, vagy azért mert soknak találják, vagy azért, mert nem tudnak magabiztosan nyilatkozni bizonyos kérdésekről. „Telefonos ügyfélszolgálatunkon gyakran panaszkodnak arra is, hogy bizonyos kérdések túl bizalmas információkat feszegetnek” – meséli Vass Gábor. Bár biztosítói árképzéshez releváns információ lehet, hogy ki mennyit használja az autóját, van-e lakáshitele, illetve mennyi idős a gyereke, de a laikus ezt indiszkréciónak is érzékelheti.

Kizárt, hogy megfelelően leprogramozott rendszerek esetében két különböző alkusznál eltérő díjak jöjjenek ki ugyanarra az autóra. Az ezzel kapcsolatos panaszok mindegyike arra vezethető vissza, hogy a kedvezménylistában valamelyik feltétel nem lett megjelölve. Ha egy ilyen is akad, az már módosíthatja kis mértékben az árat – magyarázza Vass Gábor. Tapasztalata szerint azonban az ezzel kapcsolatos szóbeszédek is elbizonytalaníthatják az ügyfeleket, főleg ha egyes szakmai szövetségek hivatalos kommunikációja nem igyekszik eloszlatni ezeket a kételyeket, hanem adott esetben rá is tesz egy lapáttal a kétségek fenntartására.

Mint arról beszámoltunk, a Mabisz tegnap sajtótájékoztatón mutatta be új díjnavigátorát, amely állítása szerint a piac egyetlen, teljes mértékben hiteles kalkulátora. A biztosítók szövetsége tegnap arról beszélt, akár több tízezres vagy ennél is nagyobb különbségeket is mértek a különböző online kgfb kalkulátorok tesztelése során.

kalkulátor biztosító PBA alkusz biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek