Pénz- és tőkepiac

Véleményt mondott a SocGen a forintról

A forint lett a világ legrosszabbul teljesítő devizája az elmúlt három hónapban. A kötvények erősödhetnek 2012 első negyedéve után, amikor a kereslet növekszik a magasabb hozamú, kockázatosabb eszközök felé, mondta a Société Générale közgazdásza.

A francia bank, amely a forint gyengülését prognosztizálta szeptemberben a kormányzat „téves” politikája miatt, továbbra is medvepiacot (a forint gyengülését prognosztizálja) jelez a forint számára rövidtávon. Benoit Anne, a SocGen londoni feltörekvő piaci stratégája a Bloombergnek azt mondta: „Egy bizonyos ponton fordulatra számítok Magyarország kapcsán, csak nem most”. A jövő év első negyedéve után következhet be ez – tette hozzá.

Magyarország növelheti a jegybanki kamatszintet, hogy megvédje a forintot, mert romlottak az ország eszközeinek kilátásai a végtörlesztési terv miatt – vélekedtek a SocGen közgazdászai szeptember 16-án. A forint 300-as szintre gyengülhet az euróval szemben, mondta Anne szeptember 21-én.

A forint november 14-én történelmi mélypontra hanyatlott az euróval szemben, 317,92-es szinten. Magyarország elsődleges célpontja volt az európai adósságválságnak, mondta most Anne, hozzátéve, hogy a magyar eszközök szárnyalhatnak, ha visszahúzódnak a fertőzési kockázatok; anélkül, hogy változna a kormányzat gazdaságpolitikája.

A magyar kormány a múlt héten az IMF segítségét kérte, miután a forint történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, valamint a Standard & Poor’s arra figyelmeztette az országot, hogy „bóvli” kategóriába minősítheti, valamint a Fitch Ratings negatív kilátást tűzött Magyarország adósságának besorolásához.

A magyar kötvények 27 százalékot estek az elmúlt három hónapban, amellyel a második legrosszabb teljesítményt nyújtották Görögország adóssága után – írja a Bloomberg.

forint SocGen árfolyam
Kapcsolódó cikkek