Pénz- és tőkepiac

Alkuszok: Tényleg a baleseti adó vitte le a kgfb díjakat

Egyetértenek Gíró-Szász Andrással a Biztosítás.hu internetes alkuszi portál szakértői abban, hogy a Parlament által bevezetett Baleseti Adó közvetett módon ugyan, de hozzájárult az idei kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak újabb jelentős csökkenéséhez – írja közleményében a Biztosítás.hu.

A Baleseti bevezetése körüli kommunikáció idén minden eddiginél több autós figyelmét irányította rá a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakra. A fokozott érdeklődés több váltót és így alacsonyabb átlagdíjat hozott. A Biztosítás.hu adatai szerint az idén kisebb érdeklődés mellett indult kötelező kampány, az adó elfogadása óta szinte szárnyakat kapott és az utolsó hét látogatóinak száma 20 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának számait.

Azzal, hogy a média - a Baleseti Adó kapcsán - már októberben a kötelező biztosítással foglalkozott, a tarifáik véglegesítése előtt álló biztosítókat is üzletpolitikájuk átgondolására késztette. Ez természetesen a verseny erősödését és ezáltal a díjak csökkenését eredményezte. Ennek ugyan konkrét mértékét utólag most már nem lehet megtudni, de tény, hogy a váltók nagy része a díjak újabb jelentős csökkenésének köszönhetően még az adó ellenére is alacsonyabb díjat fizethet jövőre, mint tette azt az idei évben.

Természetesen nem szerencsés, hogy a közfigyelmet egy új adó erősítette fel, de a korábbi évek hasonló - a kötelező biztosításokat középpontba helyező - változásai sem voltak egyértelműen pozitívak az autósok számára. Míg 2009-ben az egységes évforduló eltörlése, addig tavaly a köbcentiről kilowattra történő átállás érintett számos autóst hátrányosan.

A ma záruló kampányban elméletben még éjfélig válthatnak az autósok, de a Biztosítás.hu tapasztalatai szerint a biztosítóknak felmondást faxolni ilyenkor már csak jelentős nehézségek árán lehet. Az online alkuszok ettől függetlenül igyekeznek kielégíteni az összes ügyféligényt, illetve megerősített ügyfélszolgálatokkal szolgálják ki az utolsó napok rohamát.  

 

baleseti adó kötelező alkusz kgfb
Kapcsolódó cikkek