Pénz- és tőkepiac

Jegybankok bankja: A feltörekvőknek nehéz lesz pénzhez jutniuk

Az euróválság miatt nehéz lesz a feltörekvő országoknak pénzhez jutniuk adósságuk refinanszírozásához a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint.

A "jegybankok bankja" szerint ez leginkább a kelet-európai országokat, köztük Magyarországot, Csehországot, Horvátországot és Romániát fogja érinteni, mert külföldi adósságuk 80 százaléka európai bankoknál van. Mivel azonban az euróövezeti bankoknak maguknak is évekbe telik, míg megoldják közép-és hosszú távú kötelezettségeik refinanszírozását, félő, hogy kevesebb hitelt fognak kihelyezni, és tőkét vonnak ki a feltörekvő országokból - áll a bázeli székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn közreadott negyedéves elemzésében.

A BIS becslése szerint 2014 végén kétezer milliárd dollár értékű banki jár le, ennek 13 százaléka állami garanciával biztosított papír. Ennek az összegnek az újrafinanszírozása nem lesz egyszerű - figyelmeztet a BIS, hozzátéve: a bankoknak ezen felül tőkét kell biztosítaniuk arra is, hogy megfeleljenek az megemelt tőkekövetelményeknek.

országok BIS feltörekvő
Kapcsolódó cikkek