Pénz- és tőkepiac

Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke - videó

2012. január 1-jei hatállyal lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöki tisztségéről Bába Julianna. A magánnyugdíjpénztárak száz százalékát tömörítő érdekképviselet elnöki feladatait a szervezet jövő év elején tartandó közgyűléséig átmeneti jelleggel Borza Gábor jelenlegi alelnök veszi át.

Bába Julianna elmondta: döntésében szerepet játszott, hogy rövidesen újra kell gondolni a teljes pénztári szektor – elsősorban az önkéntes- és az egészségpénztárak – jövőjét. Bár a Stabilitás elsősorban a magánnyugdíjpénztárak képviseleti szervezeteként vált országosan ismertté, azonban a szövetség tömöríti az önkéntes- és az egészségpénztárak jelentős részét is. Számukra elengedhetetlen, hogy a kormányzat bevonja őket azokba a jogszabály előkészítő munkákba, amely a szektor jövőbeni működésének kereteit határozza meg.

„Úgy gondolom, hogy a személyem – főként a magánnyugdíjpénztárak érdekeinek védelme során végzett tevékenységem miatt – nem segíti, hanem inkább gátolhatja a párbeszédet kormányzattal, ezért döntöttem a lemondás mellett. Új műsorhoz új elnök kell” – fogalmazott a leköszönő elnök. 

Bába Julianna kiemelte, hogy a pénztári szektor ágai együttesen közel 2,2 millió taggal és mintegy 1160 milliárd forintos kezelt vagyonnal rendelkeznek, amely alapján a pénztári forma továbbra is az egyik legjelentősebb egyéni öngondoskodási módnak tekinthető Magyarországon. Ezek fejlesztése, működtetése viszont nehezen képzelhető el a jogalkotói és végrehajtói hatalom ellenében, azért a Stabilitás Pénztárszövetségnek minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a kormányzattal és a törvényhozással párbeszédet kezdeményezzen, és ily módon tagjai érdekeit képviselni tudja.       

A leköszönő elnök szerint ugyanakkor a magánnyugdíjpénztárak működését a kormány által múlt héten beterjesztett törvényjavaslatok adminisztratív úton lényegében ellehetetlenítik. Azzal ugyanis, hogy belátható időn belül továbbra sem lesz semmiféle bevétel, miközben a kiadásokat törvényben rögzítik, a magánpénztáraknak nem marad más választásuk, mint bedobni a törülközőt. Így hiába nyilvánította ki több, mint 100 ezer ember azt az akaratát, hogy a jövőben az öngondoskodást választja az állammal szemben, nem marad olyan intézményrendszer, amely ezt biztosítani tudja  számukra. Így a végeredményt tekintve a kormányzat ezt az akaratot semmibe véve a társadalom egy jelentős csoportjával szemben súlyos megkülönböztetést alkalmaz.

Bába Julianna bejelentette: ezen állami diszkrimináció miatt magánszemélyként jövő januárban ismét beadja az Alkotmánybírósághoz a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait.

lemond bába julianna stabiluitás magánnyugdíjpénztár Pénztárszövetség elnöke
Kapcsolódó cikkek