Pénz- és tőkepiac

Miért jó, ha egy cég kezében van a magyar államadósság tizede?

Orbán Gábor nem ért egyet azzal, hogy kockázatot jelent, hogy a magyar államadósság egytizedét egyetlen befektetési cég birtokolja.

Több mint egybillió forintnyi magyar államkötvényt halmozott fel a Franklin Templeton befektetési alap, ezzel valószínűleg az ország legnagyobb hitelezőjévé vált. A Franklin Templeton amerikai befektetési alapkezelő az elmúlt fél évben hatalmas mennyiségű magyar állampapírt vásárolt, állománya meghaladja az egybillió forintot, így a forint- és a devizás államadósságunknak is több mint tíz százaléka a Templeton-alapok kezében van. A Mark Möbius fémjelezte régóta rendszeresen felülsúlyozza a magyar részvényeket, ám kötvényekben eddig nem volt ilyen aktív – írja az ATV a Napi nyomán.

A Templeton súlya a magyar kötvénypiacon kiugrónak számít, ez a koncentráltság bizonyos esetekben nagy kockázatot jelenthet, ám előnyei is vannak − mondta a napi.hu-nak Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere. Veszélyes akkor lehet, ha a magyar kötvénypiacon is bevásárló alapokból a befektetők tőkét vonnak ki, s ezeknek emiatt csökkenteniük kell befektetéseiket. A magyar piac likviditása nem tesz lehetővé hirtelen jelentős eladásokat, így könnyen szétverhetik egy ilyen kényszerű eladással.

Orbán szerint ugyanakkor pozitívum, hogy egyetlen végbefektetőnél van a kötvények tíz százaléka, ez sokkal jobb, mintha például banki proprietary trading deskeknél vagy hedge fundoknál volna. Könnyen elképzelhető, hogy ha egy ekkora csomag például tíz felé elosztva ilyen gyorsabban mozgó befektetők kezében volna, azok egy rossz jelre, egymás eladásaitól félve, egyszerre próbálnának kimenni az ajtón.

Templeton államadósság Möbius államkötvény hedge fund
Kapcsolódó cikkek