Pénz- és tőkepiac

"Önkényes és irreális az S&P viselkedése"

Méltánytalannak és erősen túlzónak" minősítette Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke a Standard & Poor's leminősítési vizsgálatát egy német rádióinterjúban.

Juncker - aki az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának vezetése mellett Luxemburg miniszterelnöke is - a Deutschlandfunknak adott interjúban kifejtette: meglepőnek tartja, hogy a hitelminősítőtől éppen akkor jött ez a negatív vélemény, amikor euróövezeti országok komoly erőfeszítéseket tesznek a hiányok csökkentésére, Európa elsőszámú vezetői pedig sorsdöntő tanácskozásra készülnek a héten.

Juncker arra is emlékeztetett, hogy a hitelminősítők hírnevén csorba esett akkor, amikor nem jelezték előre az Egyesült Államokban kirobbant hitelválságot, ezért véleményüket szkeptikusan kell venni.

Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor''s.

Nekünk fel kell mérni a kockázatokat, és közölni kell a befektetőkkel. Mi ezt tettük – mondta a CNBC-nek Moritz Krämer, a Standard & Poor’s európai szuverén adósminősítésért felelős igazgatója, aki azt a jelentést írta, amiben negatív figyelőlistára helyezték az euróövezeti országokat. Az igazgató a kritikákra reagált, melyek az S&P döntését érintették, miszerint nem megfelelő időpontban érkezett a figyelmeztetés, hiszen Merkel és Sarkozy tegnap előreléptek a válság kezelésének ügyében.

Hozzátette, szükséges volt a figyelmeztetés, mielőtt megtartják a héten esedékes EU-s csúcsot. Ezt azzal magyarázta Krämer, hogy az eurózóna vezetőinek tisztában kell lenniük azzal, hogy komoly következményei vannak, ha tovább húzzák a megállapodást. Ennek kapcsán a korábbi csúcstalálkozók kudarcaira is emlékeztetett a közgazdász.

Hangsúlyozta, hogy a Standard & Poor’s meglátása szerint pénzügyi válságnak vagyunk tanúi Európában és az euróövezetben. Ez a kockázat rendszerszintű károkat okoz, és erre utal, hogy a krízis terjed és erősödik.

A csúcstalálkozó sikerességének kérdése kritikusabb, mint valaha. Az S&P igazgatója szerint két év telt el a válságkezeléssel, és hamarosan kifuthatnak az időből, hogy megfékezzék a válságot. Kiemelte, ha nem születik megállapodás, az növeli a veszélyét.

Franciaország és Németország minden "szükséges intézkedést megtesz az eurózóna stabilitásának érdekében - közölte a két ország vezetése hétfőn este a francia elnöki hivatal által Párizsban kiadott közös közleményükben. A közleményt azt követően tették közzé, hogy a Standard & Poor''s negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

"Franciaország és Németország tudomásul vette, hogy a Standard & Poor''s kilátásába helyezte az eurózóna több tagállama adósosztályzatának felülvizsgálatát.

Az amerikai hitelminősítő negatív kitekintését  a német és a francia kormány "tudomásul vette" - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja keddi számában. Ugyanakkor idézte a Bundestag pénzügyi bizottságában a CDU/CSU frakciójának vezetőjét, Hans Michelbachot, aki szerint "olyan önkényes döntésről van szó, amelynek semmi köze a valósághoz." Az S&P bejelentésének az a célja, hogy feszültséget idézzen elő az EU csúcsértekezlet előtt. Michaelbach ezért keményebb bánásmódot követelt "a hitelminősitő ügynökségek ellenőrizetlen játéka ellen." Valérie Pécresse francia költségvetési miniszter is azt követelte, hogy az EU csúcs az egység üzenetét tolmácsolja. "Bátorításnak tekinthetjük arra, hogy erőteljes választ adjunk, és hiánytalan európai egységet prezentáljunk" - fogalmazott a francia miniszter.

A Financial Times Deutschland (FTD) keddi számában ugyanakkor rámutatott arra, hogy Németország évtizedek óta abszolút biztos befektetésnek számít szinte a teljes piac számára. A múlt héten ezen az imázs ugyan sérült: számos megfigyelő a német állami kötvények balul sikerült árverését Németországnak szánt figyelmeztető lövésként értékelte. Ám a német papírok hétfői újabb kibocsátása során ismét nőtt a kereslet. A hathónapos futamidejű papírokért a hitelezők 2,675 milliárd eurót adtak, mégpedig az állam számára igen jó feltételek mellett. A lap arra is rámutatott, hogy a nagy hitelminősítő intézeteket újra és újra támadások érik. A bírálók azt vetik a szemükre, hogy a bejelentéseikkel és a leminősítéseikkel élezik a válságot.

Holger Schmieding neves német közgazdász szerint ugyanakkor már régen esedékes volt a 15 euróövezeti tagállam szuverén besorolásának rontása. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza szerint a lépés fokozza az európai politikusokra ható nyomást, hogy egy komoly reformcsomaggal álljanak végre elő pénteki csúcstalálkozójukon. Az államkötvények emelkedő hozamprémiuma, a hitelezés beszűkülése és a fokozódó recessziós kockázatok ördögi köre szerinte teljes mértékben indokolttá teszi a leminősítést. "Ebből az ördögi körből csak határozott intézkedésekkel lehet kitörni" - mutatott rá Holger Schmieding.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza szerint a döntés szépséghibája, hogy a tegnap körvonalazódó német-francia egyezmény hatásait nem vette figyelembe az amerikai hitelminősítő.

"Teljes" az egyetértés Németország és Franciaország között az alapszerződésének módosításának kérdésében - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Párizsban, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Virgácsot hozott az Standard & Poor’s az eurózóna vezetőinek cipőjébe, a piaci szereplők azonban felnőtt módjára kezelik a helyzetet: e nélkül is tisztában vannak az európai problémák súlyosságával – írják az MKB Bank közgazdászai.

hitelminősítő leminősítés S&P Juncker eurózóna negatív kilátás
Kapcsolódó cikkek