Pénz- és tőkepiac

Ezért érdemes a fix törlesztést választani

Míg az elmúlt év végén a saját vagy idegen forrásból megvalósított végtörlesztés látszott kedvezőbbnek a devizahitelesek számára, ma már egyértelművé vált, hogy a devizahitelek áprilistól belépő új, fix árfolyamú törlesztése, az árfolyamgát új rendszere előnyösebb lesz, mint a végtörlesztés — mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI-nek.

Kifejtette: az utóbbi hetekben a forintkamatok egyre magasabb szintre jutottak, emiatt a forinthitelből való végtörlesztés napjainkra hátrányosabb lehet a devizakölcsönt felvevőknek, mint ha a devizahitelekben „maradnának”, és megvárnák az árfolyamgát áprilistól belépő új rendszerét.
Az a devizahitel-adós, aki eddig még nem választott a devizaadósok terheinek enyhítését célzó megoldási módok közül, még nem késett le semmiről.

Az egyik legkedvezőbb lehetőség, az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetősége 2012 év végéig fennáll majd. A jelentős fennakadás nélkül törlesztő, 90 napon túli fizetési késedelembe nem csúszott, lakóingatlan-fedezetű, deviza-jelzáloghitellel rendelkező adósok a bankjuknál áprilistól jelentkezhetnek és fix árfolyamon törleszthetik tovább hitelüket. Ez 180 forinton rögzített svájcifrank-, 250 forintos euró- és 2,5 forintos japánjen-árfolyamot jelent.

fedezet végtörlesztés deviza-jelzáloghitel árfolyamgát forinthitel
Kapcsolódó cikkek