Pénz- és tőkepiac

Gyorsan apad az alapok vagyona

Az év utolsó hónapjában több mint 70 milliárd forint távozott a befektetési alapokból, de nemcsak a végtörlesztéseknek, hanem a nyugdíjpénztári vagyonátadásnak is komoly szerepe volt ebben. Az idén az államadósság finanszírozhatóságán múlik a befektetési alappiac sorsa.

Decemberben a gyengélkedő forint és állampapírpiac rányomta bélyegét a befektetésialap-szektorra, emellett a végtörlesztéseknek is vagyoncsökkentő hatása volt – írja a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb jelentésében. A zártkörű alapok vagyona is megfogyatkozott azonban a tavalyi év utolsó hónapjában, az átadott nyugdíjvagyon egy része ugyanis befektetési alapokban volt, amelyek bizonyos hányadát az állam decemberben visszaváltotta.

Mindennek köszöngetően a Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 85 milliárd forinttal csökkent decemberben, ez nagyrészt a 74 milliárd forintos nettó visszaváltásokból, kisebb részben pedig az árfolyamok kedvezőtlen alakulásából adódott. Az év végén az alapkezelők így összesen 3261 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A 2,5 százalékát kitevő egy hónapon belüli csökkenést azonban az alapkezelők nem tekintik különösebben vészesnek. „A végtörlesztés miatt 200-300 milliárd forintos tőkekivonásra számítottunk. Lehetséges persze, hogy január végéig még mindez bekövetkezik, de az eddigi adatok alapján kijelenthető: nem a befektetési jegyeket használta fel a lakosság elsősorban a devizahitelei visszafizetéséhez” – mondta lapunknak Temmel András, a Bamosz főtitkára.

A tőkekivonás leginkább a pénzpiaci alapokat érintette. A hazai pénzpiaci alapokból 25 milliárd forint megtakarítás távozott, a dollár- és euróövezeti alapokba viszont érkezett friss tőke, igaz, csak 800-800 millió forintnyi. A kötvényalapok szintén megszenvedték az év utolsó hónapját: összességében 17,3 milliárdnyit vontak ki belőlük, a visszaváltások nagy része a rövid kötvényalapoknál következett be. A részvénypiacok emelkedése novemberben megtorpant, decemberben pedig a befektetők már lassú lecsorgást tapasztalhattak.

Ennek tudható be, hogy a részvényalapok vagyona is csökkent az utolsó hónapban mintegy ötmilliárd forinttal. A nem túl vidám piaci összkép ellenére a nyilvános nyílt végű részvényalapoknál összességében pozitív tőkebeáramlásról számoltak be az alapkezelők, igaz, jelentős eltérések mutatkoztak a különböző részpiacokba fektető alapoknál. A nyertesek a feltörekvő európai piacokon befektető konstrukciók lettek, amelyek 2,5 milliárd forint friss tőkét vonzottak.

A tőkevédett alapoknál ezzel szemben tőkekivonást hozott a december, és a nyilvános ingatlanalapoknál is fokozódott a tőkevesztés, olyan durva vagyoncsökkenést azonban nem tapasztaltak a vagyonkezelők, mint 2008 őszén, amely akkor az alapok felfüggesztéséhez vezetett. Az utolsó két hónapban a csaknem 20 milliárd forintos visszaváltások hatására mindenesetre az ingatlanalapok vagyona ismét 400 milliárd forint alá esett.

Hogy az idén folytatódik-e az alapok tőkevesztése, az a vagyonkezelők szerint legnagyobb részt attól függ, hogyan alakul az államadósság finanszírozhatósága. „Egyelőre nincs dráma, de mindenképpen el kellene kerülni, hogy Görögország sorsára jussunk. Ott ugyanis annyira megrendült a bizalom a pénzügyi rendszerben, hogy gyakorlatilag megszűnt a befektetési alapok piaca” – mondta Temmel András.

részvényalap vagyon BAMOSZ kötvényalap befektetési alap
Kapcsolódó cikkek