Pénz- és tőkepiac

17 ezerről 12 600 forintra csökkent a kgfb átlagdíj

Túllépve az előzetes várakozásokon, ismét meghaladta az egy milliót a novemberi kötelező biztosítóváltások száma. A sokak által utolsónak nevezett kampányban újabb 20 milliárd forinttal csökkent a kötelező biztosítók összesített díjbevétele. A Biztosítás.hu internetes alkusz által összegyűjtött adatokból kiderül, hogy a biztosítók 2014-től várják a díjak emelkedését.

Ismét meghaladta az egy milliót a novemberi kötelező biztosítóváltások száma. Bár az előzetes várakozások még a díjak stagnálását vetítették előre és a megtakarítható összegek is jelentősen csökkentek az előző évihez képest, mégis közel 1,1 millió jármű kötelező biztosítását cserélték le az autósok novemberben. A 17.000 forintról 12.600 forintra csökkenő váltási átlagdíj még mindig tömegével mozgatta meg az autósokat. A biztosítók közül az Uniqa-t választották a legtöbben - a társaság 180 ezer új szerződést kötött -, őket követi a K&H, a Posta és az Allianz Biztosító Zrt., társaságonként százezer darabot meghaladó új szerzéssel.

Az autósok közül legtöbben ismét az internetes csatornát vették igénybe a kampányban (a váltók 90 százaléka ellenőrizte a díját az online szolgáltatók segítségével). A kötések és felmondások lebonyolításában is tovább erősödött az internetes alkuszok szerepe, akik immáron a magánszemélyek biztosítóváltásának 50 százalékát intézték teljes körűen. A legtöbb megtakarítás is az internetes oldalakon vált elérhetővé, köszönhetően az online kedvezményeknek.

A biztosítók, a nem várt újabb díjcsökkentést a károk vártnál kedvezőbb alakulásával indokolták, de most a kampány után már látszik, hogy többen közülük valószínűleg veszteséges üzletágat lesznek kénytelenek elkönyvelni. Mindez a díjak jövőbeni növekedését vetíti előre, persze kérdés, hogy mikor és milyen mértékben.

A Biztosítás.hu internetes alkusz által megkérdezett biztosítótársaságok az idei évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik. A díjak emelkedésének kedvezhet majd az a tény is, hogy az évfordulót december 31-ről eltoló törvény miatt egyre több autós biztosítási évfordulója tér majd el az év végi dátumtól.


 

átlagdíj biztositas.hu váltó biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek