Pénz- és tőkepiac

Elolvadt a nyugdíjvagyon

A háztartások a befektetési alapjaikat, részvényeiket és kötvényeiket is eladogatták, hogy végtörlesszenek vagy áttegyék megtakarításukat bankbetétbe. Az állam gyors ütemben és tetemes árfolyamveszteséget realizálva adja el a nyugdíjvagyont.

Tavaly év végén több mint 4 ezer milliárd forintnyi értékpapírvagyona volt a háztartásoknak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adataiból. Ez csaknem 60 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban, a csökkenésben pedig szerepet játszottak a visszaváltások éppúgy, mint a papírok leértékelődése. A lakosság több mint 32 milliárd forintnyi értékpapírtól szabadult meg az év utolsó hónapjában, az utolsó negyedévben pedig összesen 36,7 milliárd forintnyit adott el. Ezt részben okozhatta a végtörlesztés is, de az emelkedő betétkamatok miatt is áramolhatott ki a tőke az értékpapírokból.

Az államadósság finanszírozásának szempontjából kedvező hír, hogy a lakosság ismét vásárolni kezdte – a novemberben és decemberben egyre magasabb kamatúvá váló – állampapírokat. Az év utolsó hónapjában több mint 8 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került az állampapírpiacra, így a hónap végén a háztartások állománya már 745,8 milliárd forinton állt. A banki kötvényekből ugyanekkor több mint 14 milliárd forintot vettek ki, így az ezekben lévő háztartási 760 milliárd forint alá süllyedt. A befektetési alapok is vesztettek, az utolsó negyedév során folyamatosan vonták ki belőlük a tőkét a kisbefektetők, az utolsó hónapban 17,5 milliárd forintnyit. A részvénypiacról is vonultak ki lakossági megtakarítások, ennek és az árfolyamok esésének köszönhetően 2011 végére 345 milliárd forint alá esett a háztartások részvényvagyona.

Az államháztartás értékpapír-állománya is csökkent decemberben, az év végén már alig haladta meg az 1000 milliárd forintot. Ebben fontos szerepet játszott az is, hogy az állam újabb értékpapíroktól szabadult meg több mint 100 milliárd forint értékben. A nyugdíjpénztáraktól átvett vagyon gyorsan apad, augusztus óta az állam több mint 315 milliárd forintnyi értékpapírt adott el, a zömét az év két utolsó hónapjában. A nyugdíjvagyon átvétele óta az államháztartásnak az árfolyamokon is komoly vesztesége keletkezett: csaknem 240 milliárd forintnyi.

Decemberben az – egyébként szerény – állampapírvagyonának a harmadától megszabadult az állam, különösen a központi kormányzat szórt sok hitelpapírt a piacra. Az állam befektetésijegy-állománya a nyugdíjvagyon átvétele óta kevesebb mint a harmadára, 200 milliárd forint alá zsugorodott. Ez döntően a visszaváltásoknak, kisebb mértékben pedig az árfolyamok csökkenésének volt köszönhető. A részvényeihez ezzel szemben ragaszkodik az állam, ezekből csak minimális menynyiséget értékesített az év utolsó hónapjában, hiába érte a tőzsdén is veszteség. Az Államadósság-kezelő Központ honlapján található tájékoztató szerint egyébként az eredetileg 2945,7 ezer milliárd forintos államosított magánnyugdíjvagyonból tavaly november végére már csak alig 790 milliárd forintnyi maradt, ami decemberben feltehetően még tovább csökkent. Az év utolsó hónapjában ugyanis a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap mintegy 90 milliárd forintot átutalt még a tb-be, és 20 milliárdot a központi költségvetésbe is. Igaz, mivel a Nyugdíjbiztosítási Alap az év végén a tervezettnél jobban állt, nem egészen 70 milliárd forintot később visszakapott az alap.

nyugdíjvagyon befektetési alap állampapír
Kapcsolódó cikkek