Pénz- és tőkepiac

"Nem kell a gonosz bankok nem akarnak fizetni - szlogen"

A Raiffeisen Zentralbank (RZB) vezére, Walter Rothensteiner közölte: igazságtalannak tartja a bankadó tervezet megemelését az ÖVAG megsegítése kapcsán.

Rothensteiner, aki egyszersmind az Osztrák Gazdasági Kamara banki tagozatának elnöke, azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az osztrák kormány a bankadó 25 százalékos emelését tervezi a Volksbank AG megmentése fejében. "Ez tisztességtelen és igazságtalan" – hangoztatta az ORF-nek nyilatkozva. Hozzátette: egyetlen más ágazatban sem kell egy versenytárs rossz helyzete miatt fizetni.

"Nem lehet az ágazat egyedüli fejős tehén, hiszen hozzá kell járulnia a piac stabilitásához" - figyelmeztetett.  Az RZB elnöke felszólította a bécsi kormányt, hogy a pénzpiaccal együtt "körültekintően" járjon el, mivel el kell kerülni azt a beállítást, hogy a "gonosz bankok nem akarnak fizetni".

Noha az osztrák szövetségi állam több mint egymilliárd eurós támogatással siet az ÖVAG-nak, a Volksbank-csoport anyavállalatának megmentésére, nem kívánja ellenőrzése alá vonni a bankot. A lap az osztrák pénzügyminisztériumra hivatkozik, amely szerint a szövetségi állam ugyan átvehetné az ÖVAG többségét, de nem törekszik erre. Az ÖVAG nem az egyetlen problémás eset az osztrák bankok között; a már államosított Kommunalkredit Bank is további állami segítségre szorulhat.

 

 

övag Gazdasági Kamara RZB volskbank
Kapcsolódó cikkek