Pénz- és tőkepiac

Óriásit bukik Ausztria a Volksbank anyacégének mentésén

Az osztrák államnak meg kell mentenie a csődtől a Volksbank pénzintézetek anyját, az ÖVAG-ot, és ez az osztrák adófizetőknek ismét sok százmillió eurójába kerül - írja a Die Presse.

A részleges államosításról hétfőn született döntés. Az ÖVAG ugyanis tavaly - euróban számolva - milliárdos veszteséget könyvelt el. Gyors fordulatra pedig nincs kilátás, ezért húzta meg az osztrák nemzeti bank, a pénzügyi felügyelet és pénzügyminisztérium a vészféket. Eszerint az osztrák szövetségi állam átveszi az ÖVAG tulajdonrészeinek több mint 40 százalékát.

A csúcsszervezet mérlegösszege meghaladja a 30 milliárd eurót, és így Ausztria ötödik legnagyobb bankjának számít. A Volksbanknak Ausztriában egymillió ügyfele van, és  540 fiókban több mint ötezer munkatársat foglalkoztat - írja a Die Presse.

Az ÖVAG a Kelet-Európában szükségessé vált leírások és a rossz hiteleknek betudható költségek miatt került zavaros helyzetbe. 2009 tavaszán az adófizetőktől egymilliárd eurót kapott részesedési tőkében. Ennek fejében a Volksbankoknak évente 9,3 százalékos osztalékot kellene fizetniük. Mivel erre nem képesek, a pénzügyminisztériumnak jogában áll a részesedési tőkét tulajdonjogot jelentő részvényekre átváltani és leváltani a menedzsment egyes részeit. A szanálási terv értelmében az ÖVAG tőkeleszállítást hajt végre, ez azt jelenti, hogy a szövetségi államnak a nekik juttatott milliárdokból 700 millió eurót le kell írnia.

tulajdonrész övag mentőcsomag Volksbank
Kapcsolódó cikkek