Pénz- és tőkepiac

Sorost letaszították a trónról

Soros György már csak a második, miután Ray Dalio a Bridgewater Pure Alpha fedezeti alap 13,8 milliárd dolláros tavalyi nyereségével elhódította tőle a világ legsikeresebb hedge fund vezetőjének címét.

A Pure Alpha jelenleg a világ legnagyobb fedezeti alapja, amely 72 milliárd dollárnyi tőkét mozgat. A 2011-ben a befektetők számára gyűjtött 13,8 milliárd dolláros profittal a Ray Dalio-vezette alap saját rekordját döntötte meg. A 62 éves menedzser elsősorban nyugdíjalapokra és más intézményi befektetőkre támaszkodva építette ki birodalmát és már 2010-ben a legmagasabb dollárban mért nyereséget érte el, 45 százalékos haszonkulcs mellett – írja a Financial Times.

Az összevetést készítő LCH Investments egyébként a felmérések 1969-es indulása óta azt figyeli, egy-egy lap teljes működési során mekkora összeget generált a befektetőinek. A cég nem foglalkozik a százalékos megtérüléssel, mivel ez torzíthatja a képet azáltal, hogy a növekvő alapok számára egyre nehezebb a magasabb haszonkulcs elérése.

A top tízes listán szereplő fedezeti alap menedzserek közül hatan makrobefektetők; kamatváltozásokra, devizaárfolyamokra és teljes országok gazdaságaira alapoznak. Dalio példája mutatja, hogy a módszer jól fialhat, ugyanakkor John Paulson szintén ezen a pályán szenvedte el az év legnagyobb, 9,6 milliárd dolláros veszteségét. Ennek ellenére Paulson alapja még tartja magát a harmadik helyen a listán. Soros György alapjának pénzügyi eredményei az előző méréshez képest változatlanok maradtak, mivel a milliárdos már csak a saját vagyonát fekteti be. A fedezeti alapok összesen 123 milliárd dollárt buktak az előző évben.

pure alpha ray dalio Soros fedezeti alap hedge fund
Kapcsolódó cikkek