Pénz- és tőkepiac

Végleg feladja az Erste magánnyugdíjpénztár

Az Erste Nyugdíjpénztár a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését javasolja a közgyűlésnek, 2012. július 1-jével - közölte az Erste az MTI-vel hétfőn.

A közleményben a lépést a magán-nyugdíjpénztári szektor megváltozott szabályozási környezetével és a gazdaságos működtetés ellehetetlenítésével indokolják. Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben kifejti, hogy a magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit.

Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének. Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható - áll a közleményben.

Az Erste Nyugdíjpénztár február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról. Mohr Lajos kiemelte: az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét.

 

Erste megszüntet végelszámolás magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek