Pénz- és tőkepiac

A társasházi felújítások felé nyitna az OTP

AZ OTP Bank a korábbiaknál nagyobb mértékben akar részese lenni a társasházi felújítások finanszírozási piacának – jelentette be Csonka Tibor, a pénzintézet társasházi pénzügyi szolgáltatásaiért felelős mikro- és kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint nagy lehetőségeket látnak ebben a piaci szegmensben, ugyanis a statisztikák szerint a meglévő 900 ezer panellakás csupán közel ötöde esett át komoly felújításon az elmúlt években. Az OTP szerint az is a cég növekedése mellett szól, hogy a mintegy 105 ezer társasház és lakásszövetkezetnél 35 esetében számlavezető bankként is funkcionálnak. A közel 4,5 ezer hitelszerződés alapján Csonka Tibor elmondta, hogy az átlagos hitelméret társasházanként 14-15 millió forint körül alakul, ugyanis a teljes kihelyezett összeg nagyjából 40 milliárd forintot tesz ki.

Tavaly az OTP mintegy 14 milliárd forint hitelt közvetített ki a közel 1000 szerződés keretében a társasházaknak a különböző korszerűsítési munkálatok finanszírozására, s az igazgató elmondása szerint idén is minimum 10 milliárd forint értékű kihelyezéssel számolnak.
Az OTP hitelbírálati politikája alapján vizsgálják a közös költségek fizetési hajlandóságát, de elhangzott, hogy 1-2 nem fizető lakás miatt nem utasítottak viszsza kérelmet.

Az általános szabály szerint a lakások 90 százalékának kell fizetnie a megállapított közös költséget. Az eltelt időszak alapján kimondható, hogy a társasházak jó adósnak számítnak, és ez egy majdani vevőnek is a közösség megbízhatóságáról árulkodhat – húzta alá az ügyvezető. A társasházak részéről kötelező mértékben elvárt önrész nincs, de a tapasztalatok szerint legalább 10 százalékot fel tudnak mutatni.

A szakember hozzátette: a társasházak felújításához az OTP Bank kínálatában elérhető felújítási állami kamattámogatásának mértéke az első öt évben 70 százalék, az ezt követő öt évben pedig 35 százalék, amennyiben a lakóközösség megfelel a kamattámogatásról szóló kormányrendeletben foglalt feltételeknek. A társaságnál kialakult vélemény szerint a kamattámogatás ütős érv lehet egy majdani felújítás mellett.

Ezen felül az OTP Lakástakarékpénztárba történő befizetések után 30 százalékos állami támogatás vehető igénybe, így a hitel tőkeösszegének 23 százaléka állami támogatásból finanszírozható. Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója szerint a felújítás után nem feltétlenül realizálhatnak kimutatható árnövekedést a tulajdonosok, de a korszerűsítés által elért energiamegtakarítás miatt az ingatlan eladása könynyebb és gyorsabb a hasonló, de nem felújított társasházakhoz képest.

önrész OTP felújítás társasház hitel
Kapcsolódó cikkek