Pénz- és tőkepiac

Osztrák bankmentés - a számla tovább nő

Az osztrák bankok stabilizálásával kapcsolatos állami kiadások a következő két évben magasabbak lesznek, mint azt előzőleg tervezték.

A bécsi lap szerint az osztrák kormány erre az évre és 2013-ra közel 3,2 milliárd eurónyi ráfordítást tervezett be a pénzpiac stabilitásának biztosítására. Ez tűnik ki abból az anyagból, amelyet a minisztertanács részére készítettek. Ebből 1,9 milliárd eurót irányoztak elő az idei évre, 1,3 milliárd euró pedig a jövő évre. A kiadások fő címzettje egy új bankstabilizációs alap, amely az ÖVAG megmentésére és további válságesetek esetére létesül – közölte Maria Fekter pénzügyminiszter.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben a  parlamentnek beterjesztett költségvetési javaslat erre az évre még 78 millió euróról szólt. Ám Fekter ezzel kapcsolatban megmagyarázta, hogy az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG)  megmentéséről szóló állami ígéretek kedvezőtlen időpontban csúsztak be a konszolidációs tárgyalásokba. Az ÖVAG-ot azonban feltétlenül támogatni kell, mert különben "elképzelhetetlen mértékű fizetésképtelenségi sorozat következne be, amely az európai Lehman Brothers II-nek felelne meg. Az ÖVAG esetleges összeomlásának teljes költsége megközelítené a 17 milliárd eurót.

Az ÖVAG-nak mintegy 700 milliárd eurós veszteséget kell leírnia, az osztrák állam eddig 250 millió euróval tőkésítette fel a pénzintézetet és kötelezettséget vállalt további 150 millió euró értékben. Szintén segítségre vár a KA Finanz, amelynek teljes leírandó vesztesége 400 millió euróhoz közelít.

Az osztrák kormány a bankokra és a nyugdíjalapokra kivetett adókkal igyekszik feltölteni a pénzügyi stabilizációs alapot. A kormány reményei szerint legalább 900 millió eurót önt idén ebbe a tartalékba, miután a bankadó önmagában nem bizonyult elegendőnek.


 

övag Bank osztrák bankadó
Kapcsolódó cikkek