Pénz- és tőkepiac

Ügyfélmegtartó program indul

Saját ügyfélmegtartó tájékoztató program kialakítását tervezi a Magyar Lízingszövetség a fizetőképesség határán lévő autós ügyfeleik számára. Az érintettek a kötelezettségek tömeges elengedésére nem, de azok átütemezésére számíthatnak. A szervezet célja, hogy klienseik közül minél kevesebben váljanak nem fizetővé.

A Magyar Lízingszövetség olyan program kialakításával foglalkozik, amely igyekszik megelőzni, hogy az ügyfelek abbahagyják kötelezettségeik teljesítését – mondta a Világgazdaságnak Lévai Gábor, a szövetség főtitkára. Ezt hatékony kommunikációval és már kipróbált módszerek elterjesztésével kívánják elérni. A szervezet ezért januárban elkezdte összegyűjteni, hogy a tagvállalatok milyen megoldásokat kínálnak az ilyen problémák kezelésére. Az alkalmazott módszerek közül a legelterjedtebb a havi fizetési kötelezettség ideiglenes vagy végleges csökkentése, a futamidő kitolása mellett.

Lehetőség van még a felgyülemlett tartozásnak az egész futamidőre való elterítésére is. Türelmi időt azonban nem szoktak adni a vállalkozások; elvárják, hogy az ügyfél valamilyen mértékben folyamatosan fizessen a finanszírozónak. A szövetség 40 tagvállalatának mintegy fele foglalkozik autófinanszírozással, közülük eddig 10 küldött információkat a szervezetnek. A főtitkár arra számít, március végéig minden érintett társaság megosztja tapasztalatait a szövetséggel. Az adatok összegyűjtése után a második negyedévben egy tanulmányt készítenek, melyet elküldenek a tagvállalatoknak.

Lévai Gábor úgy véli, a tanulmány alapján a lízingcégek már bevált módszereket vehetnek át egymástól, a szövetség pedig hatékonyabban ösztönözheti az ügyfeleket arra, hogy fizetési problémák fellépésekor mielőbb forduljanak átütemezésre a finanszírozójukhoz. A szervezet honlapján már most is tájékoztatást nyújt a lehetőségekről, később azonban konkrét példákat is felhasználhat majd.

A főtitkár lehetségesnek tartja azt is, hogy egyes problémamegoldási módszerek általánossá válnak az egyeztetést követően. Ez azonban azért nem valószínű, mert a lízingcégek tulajdonosi háttere és működése is nagyon eltérő. Az elterjedtebb módszerekre azonban a szervezet felhívhatja a kliensek figyelmét.

A kötelezettségeknek a végtörlesztéshez vagy az árfolyamgáthoz hasonló, általános vagy tömeges elengedésére azonban az ország költségvetési helyzete miatt nem számíthatnak a lízingcégek ügyfelei a főtitkár szerint. A finanszírozóknak jelenleg egyáltalán nincs módjuk rá, hogy elengedjenek tartozást az adó- és illetékterhek miatt. A kötelezettségek egyedi elengedéséhez kapcsolódó probléma, hogy olyankor az elengedett tartozás után személyi jövedelemadót és ajándékozási illetéket kell fizetni az ügyfélnek. A szervezetnél ugyan örülnének, ha ezek a pluszterhek megszűnnének, ennek elérését azonban jelenleg irreálisnak tartják, és ezért nem is harcolnak érte. A pénzügyi felügyelettel azonban tárgyalnak arról, hogy a bajba került kliensek esetében az átütemezés miatt hét évnél hosszabbra nyúló futamidejű szerződések után ne kelljen többlettőkét képezniük, amely az ügyfél terheit is növeli.

Világgazdaság - Giczi József-->

Lízingszövetség törlesztés fizetőképesség program lízing
Kapcsolódó cikkek