Pénz- és tőkepiac

Visszaesett a profit az MKB anyabankjánál

Meredeken csökkent 2011-ben a Bayerische Landesbank (BayernLB) nyeresége, főként az MKB Bank Zrt. (MKB), a bajor tartományi bank magyarországi érdekeltsége miatt.

A BayernLB csütörtökön közölt beszámolója alapján a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint számolt adózás utáni nyereség 65 millió euró volt, ami 89 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 590 milliónál.

Ellentmondásos év volt a tavalyi, a fő üzletág jól teljesített, a világgazdasági válság hatásai miatt szükségessé vált átalakítás megfelelően halad előre, de komoly terhelést okoztak a társaság gazdálkodását érintő állami intézkedések - mondta Gerd Häusler, a társaság igazgatóságának elnöke a beszámoló szerint. Mindenekelőtt a Németországban is bevezetett bankadó és a devizaalapú lakáshitelekre vonatkozó magyarországi rendelkezések hátráltatták a céget.

A BayernLB 2008-ban és 2009-ben csaknem 8 milliárd euró veszteséget halmozott fel elhibázott befektetései - például az időközben tönkrement osztrák Hypo Group Alpe Adria felvásárlása - miatt. A társaságot végül a bajor állam mentette ki a pénzügyi
válságból 10 milliárd euróval.

A BayernLB a második legnagyobb úgynevezett tartományi bank, vagyis olyan bank, amelynek fő tulajdonosa valamely német tartomány. A cég 1994 óta tulajdonos az MKB-ben.

Bayerische Landesbank profit bevétel MKB BayernLB
Kapcsolódó cikkek