Pénz- és tőkepiac

Kevesebben tudnak megtakarítani

Márciusra kis mértékben, 36-ról 34-re csökkent a lakosság öngondoskodási képességét kifejező OTP Öngondoskodási Index értéke – közölte egy ma megrendezett háttérbeszélgetésen Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Ezzel együtt egyre többen ismerik fel, hogy a jövőjük anyagi biztonságáról való gondoskodás elsősorban a saját feladatuk, nem pedig az államé.

2011 júniusa óta 63-ról 56 százalékra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával. Leggyakrabban váratlan helyzetekre tartalékolnak az emberek, ám tavaly nyár óta folyamatos csökkenés tapasztalható a „vésztartalékokban” is. A tartalékok csökkenése szinte valamennyi pénzpiaci megtakarítási formát érintette: csupán az egészségpénztár és a Start számla esetében nem tapasztalható szignifikáns változás.

A megkérdezettek válaszai alapján ugyanakkor a végtörlesztés is szerepet játszott a megtakarítások felélésében: az összes megkérdezett 16 százalékának volt olyan devizahitel-tartozása tavaly szeptemberben, amelynél élhetett a végtörlesztéssel.

A jövőt illetően változatlanul bizonytalan a magyar lakosság. A megkérdezettek 74 százaléka látja kiszámíthatatlannak a pénzügyi helyzetét hosszabb távon, és 70 százalék a következő évekről is ezt gondolja. Nincs érdemi változás abban sem, hogy a megkérdezettek négyötöde szerint nem lesz elegendő az állami nyugdíja a tisztességes öregkori megélhetéshez.

OTP öngondoskodás pénzügy megtakarítás pénzügyi helyzet
Kapcsolódó cikkek