Pénz- és tőkepiac

Több mint 1 milliárd eurót pumpált rossz bankjába Ausztria

Az osztrák állami tulajdonú KA Finanz rossz bank tavaly több mint egymilliárd euró összegű veszteséget halmozott fel. Az osztrák szövetségi állam által biztosított friss pénzzel és garanciával akarják a pénzintézet tőkekvótáját 7,3 százalékra emelni - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A tőkeinjekció nagyrészt friss pénz, a tőkeemeléssel Ausztria 389 millió eurót pumpál a pénzintézetbe. További közel 610 millió eurót a szövetségi állam már a KA Finanz rendelkezésére bocsájtott, a veszteségek fedezésére, további 235 millió eurót pedig garancia formájában nyújt.

A Handelsblatt rámutat arra, hogy a rossz bank a múlt évre ugyan 534 millió euró összegű hiányt mutatott ki, azonban az állami segítségek egy részét nyereségként könyvelte el, enélkül a veszteség 1,37 millió eurót tett ki. Csupán a görögországi átütemezés a pénzintézetnek jó egymilliárd összegben okozott leírásokat. A héten tartott közgyűlésen a részvényesek ezért egyelőre a tőke leszállítása mellett döntöttek. Ez kiterjed mind az alaptőkére, mind a Dexia francia-belga bank és az osztrák ÖVAG tujladonában lévő papírokra, amelyek értékét így nullára csökkentik.

Az ezt követen megvalósítandó tőkeemeléssel az állam az egyedüli tulajdonossá és befektetővé válik a KA Finanzban. A KA Finanz a 2008-ban történt államosítás után elkezdte a maradék papírjainak leépítését és azóta a portfóliójának összegét 11,2 milliárddal 17,7 milliárd euróra csökkentette.

tőke rossz bank ka finanz
Kapcsolódó cikkek