Pénz- és tőkepiac

Zuhanásban a kisrészvények

A hitelszűke, a túlárazottság és a félelem miatt estek a töredékükre az árfolyamok. Néhány kisebb részvény árfolyama 60-80 százalékot is esett az elmúlt 12 hónapban. A nem teljesülő tervek és a fokozódó kockázatok lehetnek a zuhanás okai.

Csaknem 30 százalékot esett az elmúlt 12 hónapban a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, néhány kisebb, korábban ígéretesnek tűnő papír árfolyama azonban ennél is sokkal nagyobbat zuhant. Az E-Star és az Est Media például árfolyama négyötödét bukta el egy év alatt, a CIG Pannónia pedig csaknem 60 százalékot esett.

Az E-Star tavaly ilyenkor még a befektetők egyes számú kedvencének számított, akkor az árfolyama 12 ezer forint körül járt. A társaság tavalyi üzleti évére vonatkozó üzleti elvárások viszont nem teljesültek teljes egészében, és külső problémák is nehezítik a társaság életét. Az E-Star szolgáltatása arról szól, hogy létrehoz egy energetikai rendszert, amit üzemeltet, a megvalósításhoz pedig hitelt vesz fel. „Egy évvel ezelőtt sokkal jobban nézett ki a hitelpiac, mint most. Nagyot álmodtak, méretes beruházásokban gondolkoztak, de közben hitelszűke lett, így nem tudták az új projekteket megvalósítani” – magyarázza Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

A növekedés így lelassult, jelenleg a társaság a meglévő beruházások konszolidálására, a felvett hitelek törlesztésére, és persze új források szerzésére összpontosít. „Szintén csökkentheti a bizalmat a cég iránt, hogy a tervezett átalakítások a vártnál lassabban haladnak, és az sem tesz jót, hogy például az auditált éves jelentés sem készült el határidőre” – mondja Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Az viszont Miró szerint kedvező, hogy a cég irányítását ismét Soós Csaba vette át, aki korábban már bizonyított az E-Star élén, és egyben a társaság legnagyobb tulajdonosa is.

Nem lehetnek túl boldogok azok a kisbefektetők, akik 2010 novemberében 938 forintos árfolyamon jegyeztek a CIG Pannónia Életbiztosító részvényeiből, a papír ugyanis jelenleg ennek az összegnek a kétötödéért is megvásárolható. „A legutóbbi nagyobb esést az árfolyamban az okozhatta, hogy a közgyűlési előterjesztések közé mégis bevették a tőkeemelést” – mondja Kuti Ákos.

A Pannónia árfolyamának emellett az sem tesz jót, hogy a biztosítási piac Magyarországon nem túl erős, a társaság vagyonbiztosítási ága még csak most indult, és hiába kedvezőek az első hónapok eredményei, még nem futott fel eléggé. Az életág pedig az első években törvényszerűen veszteséges, amit finanszírozni kell. Maga a CIG egyébként a piaci szakértők szerint jó cég, a menedzsmentje elismert szakemberekből áll, semmi akadálya annak, hogy komoly nagy biztosító váljon belőle. Az egészségbiztosítási piac fellendülése is kedvező hatással lehet a Pannónia eredményeire. A bevezetéskori árfolyama azonban valószínűleg túl magas volt, ennek is köszönhető a nagy mértékű árfolyamesés.

Az Est Media árfolyamát is több tényező rántotta a mélybe. Sokan féltek például a pénteki – végül sikertelenül végződött – részvényaukciótól. Az is gyengítette a papírt, hogy a tulajdonosok a cég hiteleit nemrég részvényekre váltották, ezzel az eredeti 6,8 millióról 19,8 millióra növekedett a részvények száma. Nagy kérdés a társaságnál, mi lesz a mintegy 900 millió forintos tartozásával – mondja Kuti Ákos. Ha nem jutnak máshonnan finanszírozáshoz, lehetséges, hogy el kell adniuk a Szigetben lévő részesedésüket, a befektetők viszont éppen a Szigetet tartják a társaság legértékesebb részének. Az Est Media részvényének árfolyamában így Kuti szerint akkor várható kedvező fordulat, ha képesek megtartani a Szigetet, és közben jól alakul a fesztiválszezon, vagy ha talpra áll a print üzletág.

További részletek a Világgazdaságban

CIG Est Media E-Star befektető kisrészvény árfolyam
Kapcsolódó cikkek