Pénz- és tőkepiac

Tovább zuhan a Facebook

Mélyrepülés A Facebook (FB) részvényeinek jegyzése kedden – a cég története során először – 30 dolláros lélektani határ alá esett, s mivel ez újabb eladási hullámot indított el, a kurzus a nap hátralévő részében tovább ereszkedett, s végül 29 dollár alatt zárt.

Mindez azt jelenti, hogy a a május 18-ai kibocsátás (IPO) óta közel negyedével értékelődött le, és így a cég piaci kapitalizációja hét kereskedési nap alatt majd 22 milliárd dollárra csökkent (ez nagyjából megegyezik az IPO-t lebonyolító Morgan Stanley jelenlegi tőzsdei értékével). Ilyen mértékű zuhanást egyetlen másik cég sem produkált a vizsgált időszakban: a nem túl dicső lista második helyén a Dell áll, amely 3,6 milliárd dollárt veszített értékéből az előző szűk két hétben.

Szakértők szerint az első nap az FB-papírok mozgását egyértelműen a bevezetés körüli felhajtás mozgatta, ezt követően azonban – meglepően korán – előtérbe kerültek a fundamentumok. A befektetők, ahogy erre számítani lehetett leginkább attól tartanak, hogy a cég nem lesz képes pénzzé tenni hatalmas felhasználói bázisát a mobilszegmensben, az FB mobil változatán ugyanis egyelőre nincsenek hirdetések.

Elemezők úgy vélik, hogy az aggodalmak miatt a közeljövőben folytatódhat a cég papírjainak zuhanása, különösen úgy, hogy keddtől opciós ügyleteket is lehet kötni a részvényekre, márpedig a befektetők többsége további esésre játszik.

A Facebook vezetése mindeközben igyekszik a mobilpiaci lemaradást mielőbb ledolgozni. A cég külföldi lapértesülések szerint a napokban újabb akvizícióval erősített a szektorban: ezúttal a mobilos arcfelismerő rendszerként üzemelő Face.com­-ot vásárolják meg 100 millió dollárért. Emellett olyan pletykák is terjednek, hogy a társaság hamarosan saját okostelefont dob piacra, igaz ezt a vállalatnál még nem erősítették meg.

FB IPO zuhanás Facebook
Kapcsolódó cikkek