Pénz- és tőkepiac

Új vezető a befektetési részleg élén a bankbotrány után

A JP Morgan amerikai nagybanknál spekuláció miatt támadt hatalmas veszteségnek személyi következményei vannak.

Lehullott az első fej a bankbotrányban, a JP Morgan bejelentette a befektetési csoport vezetőjének nyugdíjazását. A részleg hat héten belül kereken 2 milliárd dollárt vesztett spekuláció következtében, és ezzel súlyosan ártottak a legnagyobb amerikai bank hírnevének. 

A JP Morgan hétfő délutáni bejelentése szerint nyugdíjba vonlul Ina Drew, aki 2005 óta vezeti a fő befektetési részleget. Az 55 éves bankár az egyik legerősebb nőnek számit a Wall Streeten, tavaly még 15,5 milliárd dolláros fizetést kaszált, többet, mint néhány bankvezér. Az FTD hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy vélhetően a Drew irányítása alatt dolgozó egész londoni részleget szélnek eresztik. Egyelőre azonban csak annyit tudni, hogy Matt Zames veszi át a befektetési részleg vezetését.

Amerikai sajtójelentések szerint a felügyeleti hatóságok megvizsgálnák a balul sikerült tranzakciókat. Jamie Dimon, a JP Morgan vezére megbocsáthatatlan hibának nevezte a történteket, hozzátéve, hogy nem a pénzbeli veszteség, hanem az imázsrombolás a nagyobb gond a cég számára. Dimon megfogalmazása szerint kellemetlen volt a fiaskó időzítése, a vezére finoman fogalmazott, hiszen Washingtonban éppen most tárgyalják a szigorúbb bankfelügyeletre vonatkozó elképzeléseket. Dimon mindig is a nagyobb szigor egyik legerősebb ellenfelének számított, a JP Morgan pedig a Wall Street mintagyerekének, aki botrány és milliárdos állami mentőöv nélkül vészelte át a válságot.

JP Morgan vezér Jamie Dimon
Kapcsolódó cikkek