Pénz- és tőkepiac

200 százalékkal több fizikai aranyat vettünk

2011 dinamikus év volt a magyar aranypiacon - állapítja meg a Conclude Befektetési Zrt. tegnap kiadott elemzése. A cég szerint a tavalyi év során két nagy felfutás volt tapasztalható.

Az egyik augusztusban történt, amikor az amerikai államadósság leminősítése világméretű bizonytalanságot okozott, így a befektetők a biztonságot keresve tömegesen fektettek aranyba. A következő hajrá november–decemberben következett, amikor a magyar piaci bizonytalanságok a hazai lakosságot fordították a befektetési arany felé. „Ezekben az időszakokban a fizikai és a papíralapú arany árfolyama egyértelműen elvált egymástól: azt az aranyat, amit rögtön el lehetett vinni, drágábban lehetett eladni, mint azt, amely csak számlaként létezett, vagy nem volt mögötte fizikai áru” – mondta Juhász Gergely, a társaság vezérigazgatója. Az augusztusi időszakban – tette hozzá – olyannyira felpezsdült a nemzetközi piac, hogy a beszerzési forrásokat sem lehetett elérni, így akinek volt készleten befektetési aranya, megemelt áron tudta kiárusítani.

A hazai piacon a fizikai arany iránti érdeklődés 2011-ben becslések szerint több mint 200 százalékkal nőtt, így a forgalom év végére meghaladta a 45 milliárd forintot. A világban a teljes lakossági megtakarítás átlagosan mintegy 0,8 százaléka fizikai arany; a szakértők feltételezése szerint a tavalyi éves forgalmat tekintve ez Magyarországon sincs másképpen.

A teljes piaci bevételből a közzétett eredmények szerint a Conclude Zrt. részesedése 7,5 milliárd forint volt, míg a Magyar Aranypiac Kft. 5,6, a Solar Capital Gold Zrt. pedig 1,9 milliárd forint árbevételt ért el. (A Solar év közben átalakult, így náluk ez az összeg csak az utolsó negyed­évet takarja.) A három nagy szereplő részesedése vélhetően elérte a 40 százalékot.

arany fizikai arany aranypiac befektetés
Kapcsolódó cikkek