Pénz- és tőkepiac

Háromszoros tőkekövetelmény - Megrémült az amerikai banklobbi

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed be akarja vezetni a bankok tőkéjére is vonatkozó Bázel III. nemzetközi előírásait, ez azt jelenti, hogy az amerikai bankoknak háromszor akkora tőkét kellene készenlétben tartaniuk, mint jelenleg.

"Az előírások szükséges, de nem elégséges feltételét jelentik az egészséges pénzügyi rendszernek" - jelentette ki a szabályozásban illetékes amerikai jegybanki kormányzó, Daniel Tarullo a múlt hét végén, abból az alkalomból, hogy közzétették a bázeli nemzetközi szabályok amerikai változatát. A Fed már most nem kevesebbet kíván, mint azt, hogy az Egyesült Államok történetében a legnagyobb mértékben emeljék meg a bankoknál a tőkebiztonsági pufferekre vonatkozó előírásokat. Így az amerikai pénzintézeteknek a jövőben több mint a jelenlegi háromszorosára kell majd növelniük a készenlétben tartott keret összegét. A Die Presse meglátása szerint a banklobbi megrémült a várható fejleményektől.

Az elmúlt hónapokban a Wall Street teljes lobbierejét latba vetve lépett fel Tarullóval szemben azért, hogy különleges szabályokat és kivételeket érjen el. Ám a múlt hét vége óta egyértelmű, hogy hiábavaló volt az igyekezet. "Úgy tűnik, a Fed nem ismer kegyelemet a bankokkal szemben" - hangoztatta Karen Petrou, a Financial Analytics washingtoni szabályozási tanácsadó cég ügyvezetője a Handelsblattnak nyilatkozva.

Az amerikai bankoknak 90 nap áll rendelkezésükre, hogy állásfoglalást és változatási kívánságokat adjanak le a tervezet kapcsán. Egy név nélkül nyilatkozó banklobbista azt állította, hogy a beadványok áradat fogja ellepni a Fedet és majd kiderül, hogyan tudnák ezek kapcsán állást foglalni. Ugyanakkor Petrou úgy látja, az amerikai kormány nem fogja megkockáztatni a nemzetközi hitelvesztést azzal, hogy elhalasztja a Bázel III bevezetését.

 

Bank Bázel III banklobbi tőkekövetelmény amerikai
Kapcsolódó cikkek