Pénz- és tőkepiac

MTelekom - Tartsd a vonalat

Az Equilor Magyar Telekom részvényeire vonatkozó ajánlása tartás maradt, azonban az utóbbi hónapok eseményei és a telefonadó bevezetése miatt a méltányos értékre vonatkozó becslésüket 453 forintról 430 forintra csökkentették. Ezzel összhangban a 12 hónapos célár 493 forint a részvényekre vonatkozóan.

2012 első negyedévében a konszolidált árbevétel 2,9 százalékkal 146,6 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos periódusához képest, főként az új energia-üzletág bevételei nyomán. 2012 egészére azonban 1,7 százalékos visszaesést várunk az elektromos áram- és gázüzletágtól tisztított árbevétel tekintetében. Jövőre további 0,3 százalék lehet a visszaesés mértéke, amit főként a mobil és vezetékes telefon előfizetők számának csökkenése okozhat.
 
Mivel az új energia-üzletág csak kis mértékben segíti a társaság profitabilitását és a magas nyereséghányaddal működő hangszolgáltatás forgalma erodálódik, ezért a fedezeti hányad a tavalyi 72,0 százalékról 2016-ig 66,5 százalékra csökkenhet.
 
A Széll Kálmán Terv 2.0-ban életre hívott új telefonadó hátrányosan érinti a Magyar Telekomot, mivel piacvezető a szektorban. Idén 32,5 milliárd forint extra adót fizethet a cég, melyből 24,5 milliárd forint a régi telekomadóból, 8 milliárd forint pedig az új, percenként és SMS/MMS 2 forintos telefonadóból jön össze. Jövőre 19 milliárd forintra rúghat az extra adóterhelés, mert a telekomadó megszűnik. Az Equilor szerint a Telekomnak lehetősége lesz általános áremelésre (az új áthárítására), de az előfizetők lemorzsolódása gyorsulhat ezáltal.
 
Idén 27,5 milliárd forintra csökkenhet a társaság által megtermelt készpénz (free cash flow), főként a 21 milliárd forintra rúgó amerikai tőzsdefelügyeleti és igazságügyi minisztériumi (SEC/DOJ) büntetés és a két különadó együttes hatása miatt. Jövőre viszont a megtermelt készpénz visszaemelkedhet, így akár 55 forint részvényenkénti kifizetésére is lehetőség lenne.

Ennek ellenére a cég konzervatív és arra számít, hogy 50 forinton marad az osztalék szintje, mivel a menedzsment valószínűleg óvatos marad a jelenlegi gazdasági környezetben. Az eurózóna felől érkező kockázatok, a hazai makrofolyamatok valamint a Magyar Telekom 430 forintra kalkulált méltányos árához viszonyított csekély diszkontja miatt megerősítik a cégre korábban is adott hosszú távú tartás ajánlást.

Mtelekom ajánlás cash flow célárfolyam Equilor
Kapcsolódó cikkek